Aparat Dentar

ORTODONTIE
Cati oameni de succes cunosti, care au dintii strambi?

Dintii sanatosi dar aliniati defectuos, cu spatieri mari sau asimetrii, pot fi corectati cu ajutorul tehnicilor ortodontice. Necesitatea tratamentului ortodontic nu este doar estetica. De cele mai multe ori, dintii ce nu au un loc corect in mod natural pe arcada, sunt greu de igienizat. Astfel, este favorizata aparitia de carii sau inflamatii gingivale.

Principalele instrumente utilizate in cadrul acestei sectiuni a stomatologiei sunt aparatele ortodontice. Acestea sunt de doua tipuri: fixe sau mobile.
Aparatele dentare fixe actioneaza 24/24 de ore si nu ofera posibilitatea pacientului de a le indeparta. De cele mai multe ori, atat pacientul cat si medicul prefera acest tip de aparat dentar, deoarece ofera in timpul prognozat garantia rezultatelor scontate. In general, se folosesc aparate dentare metalice, ceramice sau linguale.

Aparatele dentare mobile sunt realizate in urma unei amprente dentare si au ca scop principal influentarea cresterii oaselor mandibulare si maxilare, in vederea obtinerii de modificari ale structurii faciale. Un scop secund il reprezinta corectarea pozitionarii dintilor.
Poti apela la aparate ortodontice indiferent de varsta, recomandarea fiind sa se inceapa cat mai devreme cu putinta, astfel micsorandu-se durata purtarii aparatului.

Intervalul de utilizare a unui aparat fluctueaza in functie de problema fiecarui pacient, variind intre sase saptamani si trei ani. Pe parcursul acestui timp, iti recomandam sa ai o atentie sporita la igiena dentara, sa eviti alimentele tari, lipicioase, crocante, si sa scapi de rontait. Vizitele regulate la cabinet reprezinta garantia obtinerii rezultatelor dorite.

Ortodontia este ramura medicinei dentare care se ocupa de obtinerea zambetului perfect prin corectarea pozitiei dintilor cu ajutorul unor dispozitive, respectiv aparatele ortodontice.

Acestea, printr-o conduită terapeutică specifică fiecărui caz în parte determină reabilitarea funcțiilor afectate ale aparatului dento-maxilar, cu precădere a celei fizionomice (redând frumusețea și armonia chipului tău). 

Pe de altă parte, cu ajutorul aparatelor ortodontice se pot corecta incongruențele dentare care se pot agrava în timp (dinții înghesuiți nu permit igienizarea corectă, favorizând astfel apariția cariilor).

Tratamentul cu aparat dentar este unic pentru fiecare pacient în parte, planul de tratament fiind stabilit de către medicul ortodont, pentru a răspunde țintit nevoilor tale.

Cum știi că ai nevoie de aparat dentar? O vizită la medicul specialist te va lămuri garantat, dar iată care sunt câteva dintre semnele că ai nevoie de aparat dentar: 

 

 • dinții tăi sunt aliniați incorect, adică prezinți malpoziții dentare care antrenează o malocluzie (modificare a ocluzie dentare = “mușcăturii”);
 • dinții sunt înghesuiți și nu reușești să îi periezi eficient;
 • spațieri mari interdentare, cea mai des întâlnită fiind “strungăreața” (diastemă) și te deranjează; 
 • dinții sunt poziționați fie prea în față, fie prea în spate unii în raport cu ceilalți;

din cauza mușcăturii incorecte apar probleme de ordin parodontal.

 • corectezi malocluzia;
 • vei îmbunătăți funcționalitatea aparatului dento-maxilar – masticație,  fonație, respirație,  deglutiție și cel mai important – estetica; 
 • vei scăpa de durerile articulare (la nivelul articulației temporo-mandibulare);
 • reduci riscul aparițiilor cariilor întrucât dinții aliniați se igienizează mai eficient;
 • îți îmbunătățești profilul facial.
 • prețul – în funcție de tipul de aparat pentru care optezi, costurile pot fi destul de ridicate;
 • perioada tratamentului – în funcție de tipul de aparat necesar, timpul de purtare al acestuia variază de la câteva luni la câțiva ani (de obicei, 1-2 ani);
 • disconfort la început – perioada de început, adică prima lună de tratament, este una de tranziție, așa că vor exista câteva dureri la nivelul cavității bucale.

Ce tipuri de aparate dentare exista

Aparatul dentar fix funcționează prin aplicarea judicios ghidată a unor forțe ortodontice, resimțite asemeni unei tensiuni/presiuni asupra dinților, menite să realizeze alinierea acestora, precum și corectarea problemelor ocluzo-funcționale. 

Sub aspectul tipurilor de aparate ortodontice existente, primul apărut a fost cel metalic, urmat de aparatele ceramice și din safir.

Aparatul metalic, pentru care foarte mulți pacienți optează, are multiple avantaje:

 • prețul: mai accesibil comparativ cu aparatele fixe fizionomice;
 • poate fi purtat la orice vârstă;
 • este foarte eficient.

Deși rămâne una dintre cele mai iubite variante, alți pacienți preferă să nu opteze pentru aparatul dentar metalic  din două motive, pe care le putem considera dezavantaje:

 • aparatele fixe metalice sunt mai inestetice decât alte variante; 
 • perioada de acomodare și disconfortul de la început.

Aparatul dentar ceramic este una dintre alternativele fizionomice viabile la aparatele metalice fiind mai modern și mai estetic decât acestea. Gradul de estetică mărit rezidă din faptul că bracket-urile ceramice au o culoare foarte asemănătoare cu cea a dinților naturali. 

Este bine de știut că implică niște costuri mai mari decât în cazul aparatului dentar metalic; cu toate acestea, este una din soluțiile de compromis pentru cei care își doresc un aparat dentar estetic, dar care să nu fie foarte costisitor.

Aparatul dentar din safir este o variantă de tratament eficientă pentru cei care pun preț pe latura estetică a aparatului dentar; deși un aparat dentar fix, aparatul din safir este unul mult mai elegant, care poate fi purtat ca un accesoriu funcțional. 

Prezentând aceleași principii ca si aparatele dentare metalice sau ceramice, varianta din safir este însă una mai puțin rezistentă, fiind mai ușor de fracturat. Și deși eficiența sa este aceeași, este mai costisitor decât un aparat dentar metalic.

Aparatele dentare mobile se adresează cu precădere grupelor de vârstă mică, fiind mijloace terapeutice excelente în ceea ce privește stimularea dezvoltării armonioase a celor 2 maxilare, oferind astfel posibilitatea lărgirii acestora și creării astfel a spațiului necesar alinierii dinților pe arcade.

Totodată, cu ajutorul aparatelor mobile se pot corecta și malpozițiile dentare minore (inghesuirile majore fiind candidatele perfecte pentru aparatele ortodontice fixe).

Aparatele dentare invizibile reprezintă o soluție premium pentru corectarea funcționalității și esteticii zâmbetului.

Acest tip de tratament presupune purtarea seriată a unor  gutiere, acestea putând fi înlăturate oricând de către pacient. Ca atare, permit ca igienizarea orală să se realizează mult mai eficient. Sunt recomandate cu precădere pacienților adulți,  cu deziderate fizionomice deosebite. Sub aspect financiar, acestea constituie o variantă mult mai costisitoare în raport cu celelalte tipuri de aparate ortodontice.

Cat costa aparatul dentar?

Costul unui aparat dentar variază de la pacient la pacient. Trebuie avut în vedere că purtarea unui aparat dentar este un tratament, o soluție pe termen lung, astfel că la costul aparatului se adaugă și vizitele la ortodont. Prețul unui tratament cu aparat dentar variază, în primul rând, în funcție de tipul de aparat pentru care optezi, în urma stabilirii planului de tratament de către medicul ortodont. Dacă pacientul alege un aparat dentar fix metalic, costurile vor fi mai scăzute, iar prețul final (cu tot cu controale) va fi accesibil.

În schimb, dacă se optează pentru un tratament cu aparatul dentar invizibil de exemplu, costurile se ridică. O vizită la medicul ortodont poate clarifica aceste întrebări legate de prețuri. De obicei, prețurile unui aparat dentar pornesc de la 1500 lei (pentru un aparat dentar metalic) și pot ajunge la 15.000 lei sau chiar mai mult (în cazul aparatelor dentare invizibile). În funcție de nevoile tale, dar și de recomandările medicului specialist, veți găsi împreună schema de tratament care să ți se potrivească.

Etapele tratamentului ortodontic

Pacientul primește și recomandări legate de alte controale sau radiografii pe care ar trebui să le efectueze, iar medicul decide dacă trebuie aplicat sau nu aparatul dentar.

Planul de tratament, realizat după radiografia obținută; acum se decid opțiunile pe care pacientul le are la dispoziție, sunt discutate costurile și ce implică schema de tratament aleasă.

Aplicarea aparatului dentar: în funcție de aparatul dentar ales, dinții vor trebui sau nu amprentați. Dacă se optează pentru un aparat dentar fix, bracket-urile sunt aplicați unul câte unul pe dinții curați și uscați. După aplicarea aparatului dentar, pacientul va primi toate informațiile legate de îngrijirea noii sale danturi;

Consultațiile ulterioare trebuie efectuate la două luni, de cele mai multe ori, iar ele nu durează mai mult de 20 de minute.

Perioada de contenție: pentru ca dinții să nu revină la poziția inițială, pacientului i se va recomanda încă un tratament, de scurtă durată, pentru menținere; cel mai adesea sunt recomandate gutierele purtate pe timpul nopții.

Intrebari frecvente despre aparat dentar

Durata tratamentului cu aparat dentar variază în funcție de tipul de aparat pentru care optezi. Perioada tratamentului cu aparat dentar durează de obicei între 6 luni și 2 ani, poate chiar 2 ani și jumătate. La această perioadă trebuie adăugată și perioada de contenție, pentru ca dinții să nu revină în poziția inițială.

După ce îți pui aparat dentar, trebuie să eviți alimentele dure, care îți solicită prea mult dantura (merele sau nucile, de exemplu). Totodată, trebuie să te asiguri că igienizarea orală este efectuată corespunzător, chiar și mai riguros decât înainte.

În funcție de aparatul dentar pentru care optezi, s-ar putea să resimți un oarecare disconfort la început.

De exemplu, dacă vei urma un tratament cu aparat dentar metalic fix, trebuie să știi că în primele două – trei săptămâni vei resimți un disconfort la nivelul obrajilor.

Totodată, dacă optezi pentru un aparat dentar lingual, s-ar putea să resimți același disconfort la nivelul limbii, însă în ambele cazuri durerea dispare după câteva săptămâni.

Dacă porți aparat dentar, ideal este să eviți alimentele tari, dure și să optezi pentru variante moi, care pot fi mestecate cu ușurință. Și acest aspect poate varia în funcție de aparatul dentar pe care îl alegi, cele invizibile (Invisalign) fiind mult mai iertătoare decât cele clasice.

În timpul tratamentului cu aparat dentar trebuie să respecți o igienă orală riguroasă: periaj dentar după fiecare masă (în cazul aparatelor dentare clasice) sau de două ori pe zi (în cazul aparatelor dentare mobile). Din rutina ta zilnică nu trebuie să lipsească periuțele interdentare (pentru a te asigura că poți curăța eficient spațiile dintre bracket-uri), apa de gură și ața dentară.

Nu e nevoie să folosești o periuță de dinți specială pentru aparatul dentar, însă vei adăuga în rutina ta și periuțele interdentare. Iar periuța de dinți pe care o alegi trebuie să fie una tradițională și cu perii cât mai moi, pentru a nu agasa dantura.

Mituri despre aparatul dentar

Nu poți purta aparat dentar dacă ești adult e doar unul dintre cele mai cunoscute mituri despre aparatul dentar. Iată care sunt celelalte și câteva dintre motivele pentru care sunt doar mituri.

Indiferent de tipul de aparat dentar pentru care optezi, ele nu pot lăsa pete pe dantură după ce au fost îndepărtate. Dacă apar pete maronii în locurile unde au fost bracket-urile, asta se întâmplă din cauza unei igiene orale necorespunzătoare, iar petele pot fi curățate cu ușurință.

Aparatul dentar are aceleași efecte benefice indiferent de vârstă. Odată cu evoluția aparatelor dentare și ale tehnicilor în domeniul ortodonției, indiferent că ai 13 sau 63 de ani poți ajunge la rezultatele visate cu ajutorul unui astfel de tratament dentar.

După un tratament cu aparat dentar complet, adică atunci când se respectă și perioada de contenție, dinții nu pot reveni la forma și aspectul inițial. Dinții sunt mișcați în timpul tratamentului ortodontic din os, astfel că dacă perioada de contenție este respectată, ei nu vor reveni la forma inițială.

Aparatul dentar la copii

Tratamentul ortodontic început din timp produce rezultate nu doar mai eficiente, ci și mai rapide. Încă de la o vârstă fragedă cel mic poate să aibă nevoie de aparat dentar, iar părintele poate afla asta și cu ajutorul altor simptome, dincolo de aspectul dinților: 

 • afecțiuni gastrice datorate masticației defectuoase;
 • dificultăți în vorbire;
 • apariția cariilor, deoarece igienizarea între dinții înghesuiți nu e realizată corespunzător;
 • bruxismul. 

Problemele dentare la cei mici pot apărea atât din cauză genetică, cât și datorită bruxismului sau modului în care e realizată respirația.

Un consult în cabinetul medicului ortodont va dezvălui dacă cel mic are nevoie de aparat dentar și veți decide împreună care variantă este potrivită pentru el – există posibilitatea chiar să fie atras de elasticele colorate și să vadă aparatul dentar ca pe un accesoriu.

Cu cât problema e identificată mai rapid, cu atât tratamentul dă roade mai repede, iar odată cu trecerea timpului cel mic îți va mulțumi pentru că ai contribuit la conturarea unui zâmbet frumos și sănătos.

 • Tehnologie de top – Suntem mereu la curent cu ultimele progrese tehnice disponibile. In clinica noastra gasesti mereu aparatura de top, menita sa-ti ofere servicii profesioniste, fara durere. In fiecare an ne propunem sa evoluam, sa ne specializam prin profesionalism, cursuri si tehnologie.
 • Asistenta – Fata de alte interventii, un tratament ortodontic presupune o durata mai mare de timp. La inceput, tot ce se petrece in cavitatea ta orala este nou si uneori incomod. Iti punem la dispozitie asistenta pe tot parcursul acestei perioade. Un medic este mereu pregatit sa-ti raspunda la intrebari si sa te ajute in caz de nevoie.
 • Fara durere – Daca acum ceva timp a folosi un aparat dentar nu era la indemana oricui, astazi din ce in ce mai multi oameni apeleaza la acest tratament complet nedureros. Chiar daca purtarea unui aparat se face pentru o perioada mai lunga, oamenii reusesc sa se acomodeze rapid cu el si primesc garantia zambetului mult dorit, fara durere.
Medicul nostru specialist in Ortodontie este
Beatrice Ronea

Beatrice Ronea

 • 4. Ortodontie
ECHIPA NOASTRA
background image

LUNI – VINERI, 9:00 – 20:00

Bdul UNIRII 14, BUCURESTI