Implant dentar

Implant dentar – pret, avantaje si tipuri
Îți lipsesc dinți sau măsele și te simți jenat de acest lucru?

Îți lipsesc dinți sau măsele și te simți jenat de acest lucru? Ți-e frică să mergi la dentist de teamă că te va “certa” că ai așteptat atât chiar și după ce ți-au căzut unii dinți? Ți-e jenă să zâmbești sau să mănânci în public? Ți-a fost greu să găsești un medic competent care să te trateze cu respect și să îți ofere servicii profesionale? Oricare ți-ar fi motivele, din moment ce citești acest text înseamnă că te afli cu un pas mai aproape de acoperirea acelor lipsuri din dantura ta. Este important să găsești medicul potrivit și să ai parte de cele mai bune servicii într-o clinică performantă, dotată cu cele mai noi tehnologii.
Dacă nu știai acel dinte care a căzut este mai important decât ai crede.

De ce? Pentru că, odată lăsat acel spațiu gol, afectează întreaga cavitate bucală. Poți înlocui dintele pierdut cu un implant dentar care este similar unei rădăcini dentare de tip artificial. Această rădăcină va fi introdusă în os, iar implantul devine o bază solidă pentru o coroană dentară care reproduce în cele mai mici detalii dintele sau dinții pe care îi va înlocui. Implantul dentar este de regulă realizat din zirconiu sau titan, materiale pe care dacă încerci să le tai vor scoate scântei. Aceste materiale au un nivel extrem de ridicat de duritate, de aceea nu se vor rupe și nu vor ceda indiferent de ce vei mânca.

Ce este implantul dentar

În prezent, implantul dentar este cea mai bună opțiune prin care poți înlocui dintele natural și care îți poate oferi experiența de masticație, designul unui dinte natural. Implantul este de altfel o rădăcină artificială realizată din titan sau zirconiu care va fi introdusă în osul mandibular sau maxilar pentru înlocuirea unui dinte lipsă fără a afecta dinții învecinați. Acesta are capacitatea de a se integra perfect în structura osoasă a pacientului. 

Implantul dentar este un dinte artificial extrem de rezistent care va fi implantat în osul pacientului pentru a înlocui un dinte natural care a căzut din variate motive. El conține un șurub de titan care va fi plasat în osul maxilar pentru a înlocui acel dinte lipsă de pe arcadă. 

Fobia de dentist nu ar trebui să te împiedice să îți refaci dantura. Anestezia va înlătura orice durere sau jenă, pacientul poate colabora cu medicul în timpul intervenției chirurgicale, iar după procedură, starea postoperatorie este extrem de similară celei ce succedă extracția dentară. Este esențial ca pacientul să aibă parte de condiții sterile absolute, profesionalism, minuțiozitate și competență. 

Un plan de tratament corect, fie în cazul edentației totale (lipsa tuturor dinților) sau a breșelor edentate (câțiva dinți lipsă) ar trebui în primul rând să ia în considerare posibilitatea implanturilor dentare datorită unui prognostic superior de reabilitate orală față de metodele terapeutice clasice: punte dentară, proteză dentară.

Un dinte lipsă poate afecta modul în care arată maxilarul obligându-l să se încline în încercarea de a acoperi spațiul gol. 

Un implant dentar se poate insera cu toată încrederea dacă:

  • pacientul are un dinte sau mai mulți dinți lipsă: pacienții care poartă proteze dentare se plâng de foarte multe ori de instabilitatea protezei care trebuie fixată, destul de des, cu ajutorul unui adeziv special sau de faptul că proteza exercită o presiune asupra mucoasei și provoacă leziuni dureroase. Cu timpul, acest lucru se agravează cu timpul datorită procesului de resorbție de suport osos de sub proteză. Astfel se îngreunează alimentația și fonetica, dar apar și incidente jenante precum ar fi căderea protezei în cazul unui strănut. 
  • pacientul a avut o extracție dentară: dacă pacientul a eliminat unul sau mai mulți dinți, el poate apela la implanturile dentare pentru a-și înlocui dinții naturali. Datorită implantului, dinții naturali adiacenți vor rămâne intacți și nu va fi împiedicat niciun tratament la acest nivel, în cazul în care va fi necesar. Mai mult, implanturile dentare facilitează igiena orală deoarece ața dentară poate fi folosită mai ușor în spațiul interdentar, exact ca în cazul unui dinte natural. Un implant care a fost corect poziționat va depăși ca durată celelalte opțiuni de tratament. 
  • pacientul a primit o augmentare osoasă

Dacă pacientul a așteptat o perioadă îndelungată pentru a recurge la implant dentar și locul a stat gol mult timp, osul se poate retrage în maxilar. De aceea, pacientul are nevoie de o adiție osoasă pentru a putea susține implantul dentar. Ce inseamna adiție osoasă?

Un os artificial care va ține locul osului maxilarului pentru a putea recepta și sprijini implantul dentar.

Avantaje si dezavantaje ale implantului dentar

Spre deosebire de alte soluții, implantul dentar vine cu o mulțime de avantaje, dar în special faptul că nu afectează ceilalți dinți. Protezele și punțile implică în mod cert vătămarea dinților vecini cu cel implantat. Alte avantaje includ:

  • redă aspectul plăcut danturii pacientului: dacă dorești să acoperi lipsa unui dinte cu un dinte care să arate perfect natural, implantul dentar este soluția ideală
  • ajută în vorbire: uneori lipsa mai multor dinți are tendința de a face pacientul să fie greu de înțeles
  • ajută în procesul de masticație: de ce să mesteci cu gingia și având dureri când poți mesteca perfect cu un implant dentar? 
  • ajută la menținerea sănătății orale: lipsa unui dinte afectează și dinții vecini, iar maxilarul are tendința să își schimbe poziția pentru a încerca să “acopere” acea lipsă
  • au o durabilitate prelungită: spre deosebire de alte metode de înlocuire a dinților naturali, implantul dentar este cel mai durabil
  • oferă comoditate pacientului: dacă proteza dentară este detașabilă, implantul dentar nu se înlătură niciodată. Pacientul nu va avea nevoie nici de proteză, nici de adezivii folosiți pentru a o fixa. 
  • aduce un plus de confort pacientului: implantul face parte din corp și elimina disconfortul protezei dentare. 
  • se conservă volumul osos și mai ales, se stimulează punerea sa în funcțiune.

Deși dinții permanenți ar trebui să poată fi folosiți pe toată durata vieții, uneori aceștia sunt extrași și înlocuiți mai devreme decât ar trebui. Înlocuirea dintelui lipsă este esențială pentru sănătatea generală, dar și pentru cea a celorlalți dinți. Dacă un dinte lipsește se va pierde și abilitatea de a mesteca. 

Neînlocuirea acestuia poate duce la supraerupție, înclinarea sau înghesuirea celorlalți dinți din cavitatea bucală. Implantul dentar este soluția pe care pacienții o pot alege pentru a înlocui dinții lipsă și a recăpăta abilitățile fonetice, estetice și masticatorii, dar nu în ultimul rând, încrederea în sine. 

  • Este contraindicat pacienților care au probleme de sănătate incluzând: diabet, boli ce necesită radioterapie/citostatice, osteoporoză, boli psihice severe, boli cronice. 
  • Este contraindicat femeilor gravide și copiilor: vârsta minimă este 18 ani
  • Este contraindicat în cazul bruxismului: implantul dentar poate să se fratureze sau să cadă din locul implantului dacă pacientul “scrâșnește” dinții în timpul somnului
  • Este contraindicat în cazul fumătorilor: fumatul afectează implantul care se poate desprinde din locul său de pe osul maxilar.

Tipuri de implant dentar

În prezent, pacienții pot alege între mai multe tipuri de implanturi dentare, în funcție de modul în care acestea interacționează cu locul inserarii, de materiale, de rapiditatea cu care sunt inserate, de forma, de tehnologii, mod de fixare. Este important să știi câte ceva despre fiecare tip de implant pentru ca alături de medicul implantolog să alegi cea mai bună, mai potrivită variantă pentru situația ta particulară.

În funcție de material există două mari categorii de implanturi dentare: implanturi dentare din titan și implanturi dentare din zirconiu. Un implant dentar din titan este mai des întâlnit deoarece are un preț mai mic. 

Implanturi dentare din titan 

În domeniul stomatologiei, aliajul din tian a fost utilizat cel mai des datorită rezistenței ridicate, non toxicității, rezistenței bune la coroziune și toleranței excelente de către organism. Rata sa de succes trece de 95% și este folosit de 30 ani în implantologie. De aceea, implanturile din titan sunt recomandarea multor studii pe termen lung în timp ce implanturile din zirconiu nu au putut fi studiate prea bine deoarece au apărut destul de recent. Există și câteva cazuri în care pacientul a manifestat o alergie la materialul cu care titanul a fost combinat pentru a obține aliajul, dar niciodată nu a fost titanul de vină. 

Implanturi dentare din zirconiu

Zirconiul este un metal extrem de rezistent care este utilizat în faza cristalină în domeniul implantologiei. Se obține un oxid de zirconiu de culoare albă care este deosebit de similar cu dinții naturali. Are o mulțime de avantaje cum ar fi: duritate, culoare albă și translucidă similară aspectului de dinte natural, rezistența, estetica deosebită, biotoleranța. Nu s-au înregistrat alergii la zirconiu. 

După modul de inserare există 4 tipuri de implanturi:

  1. Implanturi intraosoase tip rădăcină: acest tip de implant se inserează în osul maxilar sub forma unei rădăcini dentare care va înlocui rădăcina naturală a dintelui
  2. Implanturi subperiosoase
  3. Implanturi transosoase
  4. Implanturi intraosoase tip lamă
  • Implanturi dentare realizate într-o singură etapă, respectiv cu o singură vizită la medicul stomatolog. 
  • Implanturi dentare realizate în două etape, două vizite la medicul stomatolog: prima dată se va insera implantul, după 4-6 luni de la osteointegrare se va atașa bontul protetic care va susține coroana artificială.
  • Implanturi dentare cilindrice
  • Implanturi dentare sub formă de șurub
  • Implanturi dentare conice 
  • Implanturi dentare trapezoidale

Implanturile dentare pot avea mai multe dimensiuni: mini implanturi foarte subțiri cu o rezistență redusă și care acoperă doar goluri înguste, implanturi de un dinte sau implanturi de mai mulți dinți.

Implanturile dentare de tip fast&fixed sunt cele mai noi tipuri de implanturi dentare, dezvoltate de o firmă germană, Bredent care se află în top 10 cei mai buni producători de implanturi dentare la nivel mondial. 

Cu ajutorul acestor implanturi dentare pacientul care este pe cale să piardă ultimii dinți sau nu mai are niciun dinte poate pleca din cabinet cu un set nou de dinți într-o singură ședință. Se vor insera în os implanturile dentare, apoi se ancorează pe dinți proteza provizorie, iar la 6 luni de la operație se va schimba cu proteza definitivă. Chiar și pacienții care au proteză și își doresc dinți ficși pot beneficia de acest implant dentar.

Cat costa un implant dentar

Costul implantului dentar variază în funcție de materialele folosite și de prețul fiecărei piese principale în parte, respectiv: implantul propriu-zis, bontul protetic, coroana dentară. 

Implantul propriu-zis reprezintă dispozitivul medical din titan sau zirconiu cu forma de șurub care va fi inserat în os. Bontul protetic este cel care face legătura dintre implant și coroana dentară, iar coroana dentară va înlocuidintele natural atât ca aspect, cât și ca funcționalitate.  

În general prețul unui implant dentar va fi următorul:

Implant dentar – 500 – 1000 euro + Bont protetic – 191 – 425 euro + Coroană – 200 – 1000 euro = 986 -2425 euro.

Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar?

Implantarea are loc în mai multe etape pentru ca operația să fie un succes. Pacienții care doresc să primească un implant dentar nu vor suferi în timpul operației deoarece este o procedură nedureroasă desfășurată în mai multe etape. Dacă osul pacientului este viabil, procedura va avea loc în doar două ședințe. În caz contrat adiția osoasă va avea nevoie de o perioadă de integrare în os de 4-6 luni.

În cadrul consultației medicul va identifica și chiar diagnostica afecțiunile existente pentru a răspunde pacientului dacă are întrebări legate de durata tratamentului și costuri. Se vor discuta atât opțiunile de implantare, cât și pe cele de non-implantare. 

Dacă oferta osoasă este insuficientă, atunci medicul implantolog va explica pacientului mijloacele de augmentare osoasă care vor putea permite inserarea unui implant dentar în condiții de siguranță. 

Medicul implantolog mai are nevoie de amprentele dentare pentru a evalua mușcătura dinților. Aceste modele îi permit medicul să ghideze inserarea implantului dentar în cea mai potrivită poziție. 

Analize necesare pentru implant dentar 

  • Hemoleucograma
  • Glicemie
  • Calcemie
  • Colesterol
  • Timpi de sangerare
  • Timpi de coagulare
  • Acid uric
  • Uree
  • VSH

Înainte de operație, cu 7-10 zile inainte de intervenție se va asana cavitatea bucală, adică se vor efectua: detartraj, periaj, airflow și se va folosi apa de gură cu clorhexidină 0.12%, fără alcool. Acest protocol are drept scop asigurarea unui câmp operator curat, lipsit de germeni patogeni adică parametrii optimi pentru orice tip de operație.

Implantul dentar este inserat de către medicul implantolog printr-o procedură complet nedureroasă și minim invazivă care cuprinde etapele de mai jos. 

Anestezia 

Pacientul este anesteziat pentru a resimți un minim de disconfort atât pentru el, cât și pentru medicul implantolog. 

Incizia 

Medicul implantolog face o incizie în țesutul gingival pentru a insera implantul dentar care are forma unui șurub. 

Inserarea

Medicul implantolog inserează în os implantul într-un mod complet medureros și minim invaziv. 

Aplicarea coroanei 

Se montează coroana care oferă implantului aspectul de dinte natural.

Intrebari frecvente si mituri despre implant dentar

Domeniul implantologiei s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii 7 ani, fapt ce a dus la o rată de succes ls 97-98% pe o durată de 10-15 ani. De menționat este faptul că durabilitatea în timp a implantului dentar va depinde de atitudinea și comportamentul pacientului. Acestuia i se recomandă să vină la control și igienizare în cabinetul dentistului o dată la fiecare 6 luni. Concluzionând, nu există un răspuns fix la întrebarea “cat dureaza un implant dentar”. Depinde de la caz la caz.

Nu, procedura este complet nedureroasă. Întreg procesul se desfășoară sub anestezie pentru comfortul ambelor părți: pacient și medic implantolog.

După implantul dentar, pacientul are nevoie de o perioadă de recuperare și în general va primi anumite indicații legate de un regim alimentar în următoarea perioadă. Este recomandat să nu facă activități fizice, să nu bea alcool, să nu fumeze, să evite laptele și alimentele tari. 

Se va clăti gura cu apă de gură cu clorhexidină 0.12%, fără alcool. Gingiile și dinții vor fi curățați blând cu ajutorul unei periuțe de dinți moi. Nu atingeți firele de sutură dacă există suturi. Se vor elimina din dietă: alcool, lactate, alimente fierbinți, alimente dure. 

În primele 7-10 zile după procedură va lua antibiotice și antiinflamatoare, dar își va și clăti gura cu soluții potrivite pentru o igienă dentară cât mai bună în perioada de vindecare. Pentru a elimina un edem se aplică rece pe zona inflamată.De asemenea, nu se doarme pe partea inflamată deoarece căldura mărește inflamația deja existentă. Pacientul va respecta medicația prescrisă de medicul implantolog.

Pacientul nu are voie să bea lapte, să mănânce alimente tari sau să bea alcool. Este indicat să își clătească gura cu clorhexidină 0.2% care va elimina bacteriile și care are un rol antiinflamator. Se recomandă ca în primele săptămâni pacientul să consume mâncare semilichidă, la temperatura camerei.

Implantul dentar nu a fost ocolit de tot felul de păreri și mituri care includ: 

  • Implantul doare – procedura este nedureroasă
  • Organismul poate respinge implantul – înainte de implantare se fac analize pentru a alege un material acceptat de organism. Rata de respingere implant dentar este una destul de mică, sub 3%. 
  • Implantul nu rezistă mult timp – durabilitatea depășește 10 ani
  • Există limită de vârstă – limită superioară de vârstă nu există, doar inferioară, de 18 ani împliniți 
  • Implantul dentar interferează cu aparatul de RMN – nici titanul, nici zirconiul nu interferează cu aparatul RMN
  • Implantul dentar are nevoie de îngrijire specială – are nevoie fix de aceeași îngrijire orală normală care include periaj de 2 ori pe zi și folosirea dușului bucal sau a aței dentare 
  • Prețul este exorbitant – prețul diferă de calitatea și producătorul materialelor, clinica, experiența și expertiza medicului implantolog

Contraindicatii Implant Dentar

Există puține cazuri în care implantul dentar nu este deloc recomandat. O astfel de contraindicație relativă pentru plasarea implantului este lipsa volumului osos, dar procedurile de augmentare osoasă pot elimina acest “mic” impediment. Deși fumatul este o altă contraindicație absolută pentru tratamentul implantologic, acest factor scade rata de succes cu până la 30%.

  • Igienă orală deficitară
  • Incluzii dentare și formațiuni tumorale
  • Inflamații infecțioase
  • Alte afecțiuni ale mucoasei bucale
  • Deficite imunitare majore
  • Endocardită bacteriană
  • Ciroză hepatică
  • Hipertensiune arterială majoră
  • Diabet 
  • Afecțiuni pulmonare 
  • Utilizare de steroizi
  • Tratament cu radioterapie sau chimioterapie
  • Afecțiuni endocrine sau alte boli genetice
  • Consum de droguri și alcoolism
  • Afecțiuni psihotice

Factori de risc si posibile complicatii ale implanturilor dentare

Ca orice altă procedură medicală, chiar și implantul dentar vine la pachet cu o serie de riscuri. Acestea sunt extrem de rar întâlnite și includ: 

  • “Paralizie parțială” – leziunea nervilor: se pierd simțurile pe o parte a gurii. 
  • Infecții dezvoltate în zona implantului: infecții în zona gingivală și a țesuturilor moi
  • Pierderea implantului dentar: doar atunci când organismul nu tolerează implantul dentar
  • Implantul nu se integrează în os – element vital pentru succesul implantului
  • Apariția de leziuni la nivelul nervilor și a țesuturilor moi: risc rar întâlnit, posibila perforație a podelei sinusului maxilar dacă implantul nu are dimensiunea potrivită
  • Ruperea sau fracturarea implantului dentar este cauzată de materiale neadecvate sau de acțiunile necorespunzătoare ale medicului implantolog

Întretinere si profilaxie in cazul implanturilor dentare:

Dacă pacientul dorește să își păstreze un implant dinți pentru cât mai mult timp, este bine să renunțe la fumat, să aibă o igienă orală riguroasă, să meargă periodic la igienizare și control. Un implant dentar va fi îngrijit la fel ca un dinte natural, fapt ce include: periaj de cel puțin 2 ori pe zi, folosirea aței dentare, folosirea dușului bucal și o procedură de igienizare dentară la fiecare 6 luni. 

Implantul dentar poate rezista cu întreaga sa funcționalitate pe un termen de cel puțin 10 ani dacă este îngrijit corespunzător. Depinde de tine dacă te vei bucura atât de mult timp de el, așa că ar fi bine să ai grijă cum te “porți” cu implantul dentar. Așadar, ai grijă de toți dinții tăi indiferent dacă sunt naturali sau implanturi dentare!

Medicii noștri specialiști în implant dentar sunt

Alexandru Lupu

Alexandru Lupu

  • 2. Chirurgie
Radu Colțeanu

Radu Colțeanu

  • 2. Chirurgie
ECHIPA NOASTRA
background image

LUNI – VINERI, 9:00 – 20:00

Bdul UNIRII 14, BUCURESTI