Proteze Dentare

PROTETICA

Dantura noastră nu ne ajută funcțional și estetic, ci și psihic – un dinte lipsă ne scade încrederea în noi înșine, favorizează iritabilitatea, iar confortul nostru mental are de suferit. Dificultățile în vorbire și în masticație sunt doar două dintre efectele dinților lipsă, însă stomatologia modernă vine cu soluții care să elimine aceste probleme și să re-aducă încrederea în sine: protezele dentare.

Ce sunt protezele dentare?

Printre cele mai eficiente tratamente estetico-funcționale de a substitui dinții care lipsesc sunt proteze dentare; protezele dentare sunt dispozitive medicale personalizate, care înlocuiesc dinții lipsă cu unii artificiali, care să înlocuiască la perfecție funcțiile și estetica danturii naturale. Fiind totodată și cea mai economică variantă de tratament, protezele dentare sunt de mai multe tipuri: mobile, mobilizabile și fixe.

Cand sunt necesare protezele dentare?

Proteza dentară apare ca soluție optimă de tratament atunci când pacientul are foarte mulți dinți lipsă, iar o restaurare protetică fixă nu poate fi realizată; de asemenea, și pacienții edentați total (lipsa totală a dinților) își pot recăpăta zâmbetul și încrederea cu ajutorul protezei dentare.

Avantaje si dezavantaje ale protezelor dentare

Avantaje Proteze Dentare

 • Îmbunătățirea masticației;
 • Corectarea dicției;
 • Redobândirea confortului psihic;
 • Timp de realizare redus;
 • Costuri mici;
 • Personalizată și unică pentru fiecare pacient.

Dezavantaje Protezele Dentare

 • Instabilitatea protezei;
 • Alimentele tari sunt consumate mult mai greu;
 • O oarecare insecuritate în ce privește căderea protezei;
 • Provoacă uneori dureri gingivale de scurtă durată.

Tipuri de proteze dentare

Proteza dentară totală înlocuiește întreaga arcadă – fie cea superioară (maxilarul), fie cea inferioară (mandibula). Este recomandată pacienților care și-au pierdut în totalitate dinții de pe arcada respectivă, fiind o variantă care restaurează estetica într-un buget acceptabil. Principalul dezavantaj al protezei dentare totale este stabilitatea redusă, dar și faptul că generează pierderea osoasă.

Proteza dentară parțială completează spațiile dintre dinții naturali ai pacienților; fiind prinsă cu un sistem special de dinții naturali, proteza dentară parțială înlocuiește o parte din dinți, iar stabilitatea lor este ridicată. Este o variantă economică față de alte tipuri de tratament, dar necesită o igienizare extrem de riguroasă pentru a nu deveni retentivă pentru alimente.

Protezele dentare cu magneți se numesc supraproteze, care sunt indicate atunci când spațiul vertical este foarte mic; la nivelul rădăcinii dentare este fixată o plăcuță magnetizabilă, în timp ce magnetul este atașat feței mucozale. O singură proteză suportă maximum patru magneți și asigură un confort și o stabilitate ridicată, fiind durabili în timp. Costul este accesibil, însă mai ridicat decât în cazul altor proteze, datorită confortului sporit.

Fast & Fixed este un sistem inovator, potrivit pacienților care suferă de edentație totală; implanturile fast & fixed îi permit pacientului să aibă o lucrare fixă provizorie în aceeași zi, fiind adresate mai ales pacienților care și-au pierdut mare parte din osul alveolar. Proteza cu ajutorul Fast & Fixed elimină posibilele neplăceri provocate de o proteză mobilă, fiind soluția care răspunde tuturor necesităților: funcțiile dentare sunt reluate rapid și la perfecție, estetica este complet îmbunătățită, iar procesul de purtare este unul simplu, fără cerințe suplimentare.

Punțile dentare sunt lucrări protetice fixe, care asigură restaurarea dinților lipsă; se folosește cu precădere în cazul edentației parțiale, când pacientul încă are dinți sănătoși, și contribuie la îmbunătățirea funcției masticatorii, estetice și fonetice. Formate din elementele de agregare (coroanele) și corpul punții (partea care suplinește dinții lipsă), punțile dentare restaurează dinții lipsă, însă au și rol de prevenție în ce privește complicațiile care apar în absența dinților.

Proteza dentară fixă – pe implanturi – apare ca rezultat al stomatologiei moderne, oferind un rezultat estetico-funcțional superior și o stabilitate excepțională. Funcționează prin inserarea a 6 implanturi pe arcada superioadă și 4 pentru mandibulă, proteza fixându-se pe aceste implanturi. Față de alte tipuri de proteze, această variantă nu poate fi dată jos de pacient pentru igienizarea ei separată. Fixă, sprijinită pe implanturi, proteza dentară fixă este compusă din trei părți principale: 

 • Structura de rezistență, din metal, titan sau aliaj crom-cobalt;
 • Suprastructura – dinții noi, din acrilat sau porțelan;
 • Gingia artificială – biocompatibilă cu gingia pacientului, de o estetică superioară.

Protezele dentare mobile moderne, de ultimă generație, vin ca o soluție premium în stomatologia modernă; există patru variante de proteze dentare mobile de ultimă generație:

 1. Proteze scheletate,  destinate pacienților care încă au dinți naturali suficient de rezistenți;
 2. Proteze scheletizate, folosite în cazul în care există foarte puțini dinți rămași;
 3. Proteze flexibile, realizate din silicon, care vin cu un confort crescut;
 4. Proteze kemmemy din acrilat, folosite atunci când lipsesc mai puțin de trei dinți.

Proteza dentară scheletată este soluția optimă de tratament pentru pacienții care și-au pierdut o parte din dantură, care încă au dinți naturali sănătoși. Este potrivită mai ales atunci când lipsesc ultimii dinți de pe oricare arcadă, fiind soluția potrivită și pentru pacienții cărora nu li se poate efectua tratament cu implant dentar.

Cat costa proteza dentara

În funcție de tipul protezei dentare și de materialele folosite, prețul protezei dentare diferă; proteza dentară mobilă este mai accesibilă decât cea fixă, însă confortul poate fi mai scăzut. De regulă, protezele dentare au un preț începând de la 1500 lei; tehnologiile moderne, precum fast & fixed, au costuri mai ridicate, însă oferă un rezultat estetico-funcțional superior.

Care sunt etapele tratamentului cu proteza dentara

Vizita la stomatolog pentru tratamentul cu proteză dentară poate să ridice semne de întrebare; e firesc ca un astfel de procedeu să ne stârnească curiozitatea și să vrem să știm de dinainte pașii pe care îi vom urma. După consultația inițială în care medicul specialist va stabili dacă ești pacientul ideal pentru proteza dentară, iată care sunt etapele tratamentului: >>

Are loc îndepărtarea dinților, alături de explicații și sfaturi pentru perioada imediat următoare, însoțită de amprentare. Cu ajutorul amprentării bucale se va realiza în laborator viitoarea proteză, unică și personalizată;

Amprentarea mușcăturii, pentru a vedea dacă viitoarea masticație va fi confortabilă; tot acum se vor alege forma și culoarea dinților, dar și o șablonare din ceară, care îți va permite să vezi cum va arăta proteza;

Fixarea protezei finale, când noii dinți sunt montați și primești sfaturi și recomandări legate de întreținere;

În final, adaptarea la noua dantură; la început va exista un disconfort firesc, care dispare odată cu acomodarea gurii, limbii și musculaturii la noua dantură; medicul specialist îți va recomanda produse pentru curățarea și întreținerea protezei dentare, pentru a te asigura că zâmbetul tău rămâne intact cât mai mult timp.

Intrebari frecvente despre proteza dentara

Longevitatea protezelor dentare depinde de rigurozitatea cu care ne îngrijim dantura, iar dacă pacientul are o igienă orală corespunzătoare, pune în aplicare sfaturile stomatologului și merge la control regulat, protezele dentare rezistă chiar și mai mult de 30 de ani.

Pentru a avea o proteză dentară care să arate la fel și peste 15 sau 20 de ani, e necesar să acordăm o atenție sporită ingrijirii dentare. Dacă ai proteză dentară nu mai trebuie să te speli pe dinți este doar un mit, astfel că proteza dentară are nevoie de o îngrijire corespunzătoare.

Proteza dentară trebuie curățată în fiecare zi, după fiecare masă. Medicul stomatolog va recomanda soluții și paste de dinți speciale pentru proteze, iar periuța de dinți trebuie să fie foarte moale. În timpul nopții, protezele trebuie ținute într-o soluție de curățare specială, recomandată de specialist, în funcție de tipul de proteză existent.

Adezivii dentari nu sunt un pas obligatoriu, însă reprezintă un ajutor atunci când, datorită uzurii, proteza începe să se miște ușor; sunt trei motive pentru care adezivul dentar contribuie la păstrarea unei proteze sănătoase: 

 1. Apare siguranța în timpul masticației, iar dinții nu mai „joacă” în timpul mușcăturii; 
 2. Sunt necesare pentru persoanele cu gură uscată, pentru care aspirația naturală a gingiilor nu este suficientă;
 3. Oferă stabilitate pentru pacienții care își folosesc foarte mult mușchii faciali – oratori, cântăreți, profesori, educatori etc.

În majoritatea cazurilor, medicul stomatolog va recomanda înlăturarea protezei pe timpul nopții; în acest caz, proteza trebuie păstrată în apă, ca să nu se usuce sau deformeze. Alături de apă,  se pot folosi soluții speciale pentru proteze, dar medicul specialist va recomanda o serie de soluții potrivite pentru tipul de proteză în cauză. De exemplu, soluțiile antiseptice sunt interzise în cazul protezelor care au inserturi metalice, pentru că ele pot deteriora materialul protezei. Există încă două aspecte la fel de relevante legate de păstrarea protezelor: 

 • Când nu sunt purtate, trebuie păstrate în apă, însă temperatura acesteia e importantă: apa trebuie să aibă o temperatură medie, și nu foarte fierbinte: apa mult prea caldă deformează proteza; 
 • Înainte de a fi re-atașate în cavitatea bucală, protezele trebuie clătite cu apă, iar cavitatea orală trebuie și ea igienizată înainte de introducerea protezei.

Proteza dentară presupune un timp de acomodare mai îndelungat, în care se vor face exerciții de dicție, iar pacientul consumă alimentele treptat, începând cu cele moi; perioada de acomodare variază de la pacient la pacient, însă fiecare zi vine cu noi îmbunătățiri în masticație și vorbire.

Specialiștii recomandă ca proteza dentară să fie înlăturată în timpul nopții, pentru ca osul maxilar și gingiile să se relaxeze, dar și pentru ca bacteriile să nu se acumuleze. Proteza va fi păstrată în apă sau într-o soluție specială, pentru a nu se usca și deforma. Dacă se întâmplă ca proteza să nu fie îndepărtată peste noapte, în dimineața următoare aceasta trebuie detașată și curățată în profunzime.

În primele zile de la atașarea protezei dentare pacientul va consuma alimente moi, lichide, pentru a se acomoda cu noii dinți. Odată cu trecerea timpului se pot consuma alimente cu consistențe diferite, iar în timp se revine la dieta obișnuită, de dinaintea tratamentului.

Rupturile, fisurile, dar și petele sau ciobirea protezei pot fi rezolvate de către tehnicianul dentar, însă e important ca pacientul să se prezinte la cabinet imediat după fractură, pentru că fracturile recente se repară mult mai ușor decât cele care au deja luni de zile. Pentru prevenția fracturilor în proteză, e important ca aceasta să fie manevrată deasupra unui prosop sau a unui material moale, ca să nu cadă direct pe o suprafață tare, cum e chiuveta. 

Reparația dintelui nu se referă doar la folosirea unei substanțe adezive, o solutie de lipit proteza dentara la loc, fiind mai degrabă un procedeu mult mai complex, motiv pentru care e important ca pacientul să nu lipească singur proteza acasă, cu lipici sau adeziv din comerț, care conțin substanțe dăunătoare pentru proteză.

Odată cu trecerea timpului, apare retracția gingivală, un fenomen firesc, dar care duce la un ușor joc al protezei dentare; pentru ca această mișcare și instabilitate să fie corectată, creme cu adeziv dentar sunt un real ajutor care oferă securitate și neutralizează „jocul” protezei. Dacă problema se agravează sau persistă în timp, vizita la medicul stomatolog este necesară.

Stomatologia evoluează continuu, iar tehnicile moderne marchează și protetica dentară, ceea ce înseamnă că protezele dentare de astăzi imită la perfecție dantura naturală, fiind personalizate pentru fizionomia pacientului, astfel că nu vor apărea diferențe de aspect între dentiția naturală și proteză.

Proteza dentara vs. implant dentar – ce sa alegi

Implanturile dentare sunt o altă soluție de tratament pentru substituirea dinților absenți; atât implanturile, cât și protezele au beneficii și dezavantaje, însă împreună cu medicul stomatolog pacientul va stabili care e soluția de tratament care îi răspunde cel mai bine la necesități. Iată câteva diferențe între implantul dentar și proteza dentară:

 1. Tratamentul – proteza dentară necesită mai puține etape de tratament față de implant: amprentare, probare, fixarea protezei; implantul dentar presupune inserarea implantului, osteointegrarea (timp de șase luni), după care fixarea coroanelor dentare; 
 2. Îngrijire – proteza dentară are nevoie de igienizare separată și trebuie îndepărtată pentru o curățare în profunzime; 
 3. Experiență – implanturile dentare înlocuiesc la perfecție dinții naturali, fiind deci mai confortabili în timp decât proteza dentară; de asemenea, stabilitatea este crescută în cazul implantului dentar, care e fix și nu se mișcă;
 4. Cost – proteza dentară are un preț semnificativ mai redus decât implantul dentar.

Indiferent de tipul de aparat dentar pentru care optezi, ele nu pot lăsa pete pe dantură după ce au fost îndepărtate. Dacă apar pete maronii în locurile unde au fost bracket-urile, asta se întâmplă din cauza unei igiene orale necorespunzătoare, iar petele pot fi curățate cu ușurință.

Aparatul dentar are aceleași efecte benefice indiferent de vârstă. Odată cu evoluția aparatelor dentare și ale tehnicilor în domeniul ortodonției, indiferent că ai 13 sau 63 de ani poți ajunge la rezultatele visate cu ajutorul unui astfel de tratament dentar.

După un tratament cu aparat dentar complet, adică atunci când se respectă și perioada de contenție, dinții nu pot reveni la forma și aspectul inițial. Dinții sunt mișcați în timpul tratamentului ortodontic din os, astfel că dacă perioada de contenție este respectată, ei nu vor reveni la forma inițială.

Medicii noștri specialiști în proteze dentare sunt

Aurica Caizer

Aurica Caizer

 • 5. Protetica dentara
Denisa Dascalu

Denisa Dascalu

 • 3. Endodontie
 • 5. Protetica dentara
ECHIPA NOASTRA
background image

LUNI – VINERI, 9:00 – 20:00

Bdul UNIRII 14, BUCURESTI