Coroane dentare

Dac─â ai nevoie o ├«mbun─ât─â╚Ťire a func╚Ťionalit─â╚Ťii din╚Ťilor cu un grad mare de afectare din cauza cariilor dentare, po╚Ťi face asta cu ajutorul coroanelor dentare, care ├«╚Ťi ofer─â un z├ómbet nu doar frumos, ci ╚Öi perfect s─ân─âtos. Ele sunt realizate din materiale premium, care ├«╚Ťi┬á asigur─â rezisten╚Ť─â ├«n timp ╚Öi un aspect natural.

Coroana dentar─â e o lucrare protetic─â menit─â s─â acopere un dinte distrus sau aproape distrus, salv├óndu-l astfel, at├ót din punct de vedere estetic, c├ót ╚Öi func╚Ťional. Coroanele dentare ├«mbrac─â din╚Ťii care sunt afecta╚Ťi, fiind realizate pe mulajul dintelui,┬á ├«n laborator, astfel ├«nc├ót s─â se potriveasc─â perfect. Coroanele dentare sunt asemenea unor din╚Ťi goi pe din─âuntru, care ├«mbrac─â dintele t─âu natural, transform├óndu-i forma ╚Öi culoarea.

Cum po╚Ťi s─â ├«╚Ťi dai seama dac─â ai nevoie de o coroan─â dentar─â? Ele sunt recomandate ├«n urm─âtoarele situa╚Ťii:

 • dac─â din╚Ťii sunt distru╚Öi ├«n procent de peste 50% din cauza cariilor;┬á
 • dac─â ai suferit un tratament de canal;
 • dac─â din╚Ťii au colora╚Ťii inestetice;
 • dac─â vrei o modificare ├«n ceea ce prive╚Öte forma din╚Ťilor;
 • dac─â vrei s─â ├«╚Ťi spore╚Öti eficien╚Ťa masticatorie;┬á
 • dac─â vrei s─â ├«mpiedici migrarea din╚Ťilor ├«nspre golurile interdentare.

Coroanele dentare sunt realizate din diferite materiale, pentru că tehnica dentară evoluează constant. Cele mai cunoscute coroane dentare sunt cele integral ceramice, dar și cele realizate din zirconiu. 

Iat─â care sunt tipurile de coroane disponibile pe pia╚Ť─â la ora actual─â:

Coroane dentare integral ceramice (por╚Ťelan)┬á

Coroanele dentare integral ceramice sunt varianta estetic─â superioar─â de ├«mbr─âcare a dintelui natural. Ce o face deosebit─â este transluciditatea sa, care las─â lumina s─â p─âtrund─â ╚Öi dintele s─â se vad─â, ceea ce face dantura mult mai natural─â. Ceramica e un material biocompatibil, iar asta ├«nseamn─â c─â nu intervine ├«n niciun fel cu organismul uman, nu poate conduce la alergii sau reac╚Ťii adverse, de exemplu. Printre avantajele coroanelor dentare din por╚Ťelan, dincolo de estetica premium ╚Öi biocompatibilitate, se num─âr─â ╚Öi rapiditatea: ele pot fi realizate ╚Öi ├«ntr-o singur─â vizit─â, pacientul av├ónd posibilitatea s─â plece acas─â cu o coroan─â dentar─â func╚Ťional─â ├«nc─â din aceea╚Öi ╚Öedin╚Ť─â.

Pentru c─â prezint─â o estetic─â superioar─â, pre╚Ťul lor este mai mare dec├ót ├«n cazul altor coroane. Totodat─â, ele pot rezista ╚Öi o via╚Ť─â, ├«n func╚Ťie de mai mul╚Ťi factori, printre care ╚Öi┬á igiena oral─â. Este un mit faptul c─â,┬á sunt mai pu╚Ťin rezistente comparativ cu┬á varianta din metal.

Coroane dentare din zirconiu 

Coroanele dentare din zirconiu pot fi realizate fie exclusiv din zirconiu, fie din zirconiu acoperit cu ceramic─â. Zirconiul este un material ├«ndr─âgit ├«n tehnica dentar─â datorit─â propriet─â╚Ťilor sale: nu permite formarea pl─âcii bacteriene, duritatea sa este de 6,5 – 7,5, foarte apropiat─â de cea a smal╚Ťului dentar, stabilitate dimensional─â ├«n timpul arderii, dar ╚Öi rezisten╚Ťa ├«n timp.┬á

Coroanele dentare realizate integral din zirconiu sunt folosite de cele mai multe ori atunci c├ónd e nevoie de un plus de rezisten╚Ť─â: nu doar c─â ├«ndeplinesc func╚Ťia estetic─â, ├«ns─â au o durabilitate foarte mare ├«n timp ╚Öi ofer─â ╚Öi rezisten╚Ťa necesar─â. Costurile pentru o coroan─â dentar─â din zirconiu existente ├«n general pe pia╚Ť─â se situeaz─â ├«ntre 1000 ╚Öi 3000 lei, ├«ns─â un pre╚Ť prea mic ar putea ridica ├«ntreb─âri legate de calitatea ╚Öi cantitatea zirconiului din din╚Ťi.

Coroane dentare din zirconiu imbracat in ceramică 

Coroanele dentare din zirconiu cu un strat de ceramic─â aplicat peste ofer─â o transparen╚Ť─â pe care coroanele realizate integral din zirconiu nu o au. Ele asigur─â estetica ideal─â pentru zona frontal─â, vizibil─â a danturii, iar ╚Ölefuirea dintelui este minim─â. Sunt indicate ├«n cazul for╚Ťelor masticatorii mari, dar ╚Öi pentru pun╚Ťile dentare.

Pre╚Ťul coroanelor de┬á zirconiu este mai ridicat dec├ót ├«n cazul coroanelor dentare metalo-ceramice, iar un alt dezavantaj ├«l poate constitui gradul de casare, dac─â se realizeaz─â pun╚Ťi de mai mari dimensiuni, pentru c─â,┬á sub presiuni anormal de ridicate, el poate s─â crape.┬á

Coroane dentare acrilice

Coroanele dentare din acrilat sunt una dintre versiunile cele mai accesibile disponibile pe pia╚Ť─â, fiind totu╚Öi ╚Öi cele mai pu╚Ťin estetice. Printre avantajele acestor coroane se num─âr─â tehnologia de realizare mult mai u╚Öoar─â dec├ót ├«n alte cazuri ╚Öi durabilitatea crescut─â ├«n timp – sunt printre cele mai rezistente. ├Än ce prive╚Öte dezavantajele, coroanele dentare acrilice ├«╚Öi pot schimba culoarea ├«n timp ╚Öi se pot perfora dac─â igiena oral─â nu este corespunz─âtoare.┬á

Coroane dentare de compozit 

Compozitul este o r─â╚Öin─â sintetic─â, utilizat─â mai ales ca materie de obtura╚Ťie dentar─â, adic─â pentru plombe. Coroanele dentare din compozit pot conserva mult mai bine duritatea din╚Ťilor, iar aspectul danturii din compozit seam─ân─â foarte bine cu din╚Ťii naturali. De asemenea, compozitul are un grad mai mic de reactivitate, ceea ce ├«nseamn─â c─â nu ├«╚Ťi va produce reac╚Ťii; coroanele de compozit r─âm├ón cea mai bun─â variant─â pentru lucr─ârile dentare intermediare, temporare.┬á

Pre╚Ťul lor mic atrage ├«n continuare mul╚Ťi pacien╚Ťi, ├«ns─â durabilitatea ╚Öi rezisten╚Ťa lor ├«n timp este sc─âzut─â, incomparabil─â cu alte variante disponibile pe pia╚Ť─â.┬á

Coroane dentare din metal (metalo-acrilice, metalo-ceramice)

Coroanele dentare metalo-ceramice sunt coroane foarte rezistente, ceramica fiind aplicat─â peste un suport metalic; ele nu se deterioreaz─â aproape niciodat─â, ├«ns─â pot suferi diferen╚Ťe de culoare ├«n timp. Cel mai mare dezavantaj al acestor coroane ├«l constituie retrac╚Ťia gingival─â care poate surveni, ceea ce face ca suportul metalic subgingival va ie╚Öi la iveal─â ╚Öi va ar─âta inestetic (├«ndeosebi dac─â este ├«n partea frontal─â).┬á

 

Dincolo de acest aspect, coroanele metalo-ceramice implic─â o ╚Ölefuire substan╚Ťial─â; dac─â ├«n cazul coroanelor ceramice sau din zirconiu procedura este minim invaziv─â, ├«n cazul coroanelor dentare din metal are loc ├«ndep─ârtarea unei cantit─â╚Ťi mult mai mare de ╚Ťesut dur. Un alt dezavantaj al acestor coroane e reprezentat de reactivitatea sa: mul╚Ťi pacien╚Ťi nu pot opta pentru aceast─â variant─â din cauza alergiilor la metale.┬á

Coroane dentare din aur

De╚Öi nu sunt op╚Ťiunea cea mai estetic─â, coroanele dentare din aur ├«╚Öi pot g─âsi indica╚Ťiile ├«n tehnica dentar─â; de exemplu, pentru cei care au o mu╚Öc─âtur─â foarte puternic─â ╚Öi / sau sufer─â de bruxim, o coroan─â de aur s-ar putea s─â fie varianta cea mai potrivit─â. Sunt durabile ├«n timp ╚Öi reprezint─â o op╚Ťiune potrivit─â mai ales pentru molarii sau din╚Ťii localiza╚Ťi ├«n spatele gurii, pentru c─â nu vor fi la vedere. De asemenea, aurul este cel mai pu╚Ťin reactiv fa╚Ť─â de celelalte metale, a╚Öa c─â ╚Öansele s─â provoace reac╚Ťii alergice sunt mici.

Iar dincolo de diferen╚Ťele estetice fa╚Ť─â de ceilal╚Ťi din╚Ťi, coroanele dentare din aur au ca dezavantaj ╚Öi sensibilitatea termic─â pe care o pot provoca, at├ót la cald, c├ót ╚Öi la rece. C├ónd vine vorba de pre╚Ť, coroanele dentare nu sunt o variant─â de buget, ├«ntruc├ót trebuie s─â pl─âte╚Öti ╚Öi contravaloarea gramajului de aur care este folosit, iar suma final─â ajunge destul de mare.

Coroanele dentare: avantaje si dezavantaje

Care sunt avantajele coroanelor dentare

Coroanele dentare au, pe l├óng─â func╚Ťia estetic─â, numeroase avantaje care ╚Ťin ╚Öi de func╚Ťionalitatea danturii. Iat─â c├óteva dintre avantajele coroanelor dentare:

 • din╚Ťii au parte de o restaurare rapid─â – unele coroane dentare pot fi realizate ├«n aceea╚Öi zi (prin tehnologia CAD/CAM);
 • dintele distrus este ├«mbr─âcat complet, chiar dac─â acesta e afectat ├«n propor╚Ťii mari de carii sau fracturi;
 • comoditate – coroanele dentare sunt lucr─âri mici, astfel c─â pacientul se obi╚Önuie╚Öte rapid cu ele ╚Öi sunt comode, pentru c─â se simt asemenea din╚Ťilor naturali;
 • au o durat─â foarte mare de via╚Ť─â, p├ón─â la 20 de ani ╚Öi chiar mai mult;┬á
 • sunt personalizate ├«n func╚Ťie de fizionomie – medicul specialist va reconstrui z├ómbetul t─âu astfel ├«nc├ót s─â se potriveasc─â perfect cu ├«ntreaga dantur─â.

Exista dezavantaje in cazul coroanelor dentare?

Dezavantaje propriu-zise nu exist─â, ├«ntruc├ót coroanele dentare ├«╚Ťi permit ├«mbun─ât─â╚Ťirea estetic─â ╚Öi func╚Ťional─â a dintelui. Cu toate acestea, exist─â dou─â aspecte care pot fi privite drept dezavantaje:

 • necesit─â interven╚Ťii asupra dintelui, cum ar fi ╚Ölefuirea acestuia – cu toate acestea, ├«n func╚Ťie de coroana dentar─â aleas─â, interven╚Ťia este minim invaziv─â;
 • costuri ridicat─â – coroanele dentare rezistente ├«n timp duc la costuri destul de mari, ├«ns─â al─âturi de medicul dentist po╚Ťi g─âsi varianta care s─â se plieze pe nevoile ╚Öi bugetul t─âu.

Pret: Cat costa coroanele dentare?

Pre╚Ťurile unei coroane dentare difer─â de mai multe variabile, ├«ns─â materialul din care ele sunt confec╚Ťionate e cel mai important. Cu toate c─â unele coroane au un pre╚Ť mai redus, e important s─â te asiguri c─â este ├«n direct─â propor╚Ťionalitate cu nevoile tale ╚Öi c─â va rezista ├«n timp. Medicul dentist ├«╚Ťi poate spune mai multe despre pre╚Ťul final al aplic─ârii unei coroane dentare, ├«ns─â acestea pornesc de la 1000 de lei / coroan─â dentar─â.

├Än func╚Ťie de tipul materialului, costul final va deveni mai mare, ├«ns─â ai astfel garan╚Ťia c─â va fi o investi╚Ťie pe termen lung. Coroanele dentare nu trebuie s─â fie nici o corvoad─â financiar─â, pentru c─â ar trebui s─â le prive╚Öti ca pe o investi╚Ťie, nu ca pe o cheltuial─â: investe╚Öti ├«n estetica ╚Öi s─ân─âtatea z├ómbetului t─âu, a╚Öadar ╚Öi ├«n ├«ncrederea ├«n tine pe care acesta ╚Ťi-o ofer─â.

Care sunt etapele tratamentului?

In ce consta montarea coroanelor dentare?

Pentru a ob╚Ťine z├ómbetul la care ai visat, etapele pe care le vei parcurge vor fi ├«mp─âr╚Ťite ├«n etape de cabine ╚Öi etape de laborator. ├Änainte de aceste etape are loc consulta╚Ťia ini╚Ťial─â, ├«n care se discut─â aspectele generale, inclusiv cele financiare ale lucr─ârii.┬á

La prima ├«nt├ólnire dup─â consulta╚Ťie, ├«n cabinet – se ╚Ölefuie╚Öte dintele ╚Öi se realizeaz─â amprentarea; ├«n func╚Ťie de aceasta, ├«n laborator se realizeaz─â structura-suport (dac─â optezi pentru coroanele integral ceramice, aceast─â structur─â nu va exista);

În a doua întâlnire se face proba suportului (zirconiu / metal, iar în cazul coroanelor dentare integral ceramice acest pas nu există);

În laborator se vor efectua modificările cerute și este aplicată structura ceramică peste suport, iar în cabinet are loc verificarea corectitudinii lucrării;

├Än ultima ╚Öedin╚Ť─â este cimentat─â lucrarea dentar─â.

Coroane vs Implant vs Fatete

Dac─â vrei s─â ├«╚Ťi restaurezi at├ót estetic, c├ót ╚Öi func╚Ťional dantura, at├ót coroanele, c├ót ╚Öi fa╚Ťetele vor face o treab─â bun─â. Cu toate acestea, fa╚Ťetele nu rezolv─â dec├ót problemele minore: dinte ciobit, diferen╚Ťe de culoare ├«ntre din╚Ťi, spa╚Ťii interdentare mici. Dac─â vorbim despre din╚Ťi rup╚Ťi, plombe pe suprafa╚Ťe mari sau obtura╚Ťii de canal, doar coroana dentar─â poate proteja dintele. Medicul stomatolog va ╚Öti care este varianta de tratament potrivit─â pentru nevoile tale.┬á

Implantul dentar este un procedeu stomatologic mult mai complex, din care face parte ╚Öi coroana dentar─â; la acesta se apeleaz─â ├«n cazul ├«n care dintele lipse╚Öte, urm├ónd s─â fie construit ├«n totalitate (╚Öi cu ajutorul coroanelor); pe de alt─â parte, coroanele dentare doar ├«mbrac─â din╚Ťii deja existen╚Ťi, dar deteriora╚Ťi. ├Än func╚Ťie de complexitatea nevoilor pe care dantura ta le are, medicul stomatolog va ╚Öti care dintre solu╚Ťii este cea mai potrivit─â.

Cele mai frecvente intrebari despre coroanele dentare

Aplicarea coroanelor dentare nu este un proces dureros; dac─â e nevoie, se poate apela la anestezie local─â, astfel c─â orice posibil─â durere este eliminat─â.

Rezisten╚Ťa ├«n timp a coroanelor dentare depinde, ├«n primul r├ónd, nu doar de tipul coroanelor, ci ╚Öi de o igien─â oral─â adecvat─â. Dac─â sunt respectate normele de igienizare ale cavit─â╚Ťii bucale, durata de via╚Ť─â a unei coroane dentare poate dep─â╚Öi chiar ╚Öi 15 ani.

Coroanele dentare nu necesit─â ├«ngrijire oral─â special─â. Igienizarea cavit─â╚Ťii bucale trebuie efectuat─â ca ├«nainte: periaj atent realizat de dou─â ori pe zi, iar ├«n rutina ta trebuie s─â incluzi ╚Öi a╚Ťa dentar─â, du╚Öul bucal, respectiv apa de gur─â.

├Än func╚Ťie de materialul din care sunt f─âcute coroanele dentare,┬á diferen╚Ťa poate fi chiar inexistent─â. Variantele ceramice (ceramic─â integral, ceramic─â pe suport de zirconiu) se pierd cu totul ├«n dantura ta ╚Öi au aceea╚Öi naturale╚Ťe ca din╚Ťii naturali, ├«n timp ce varianta metalo-ceramic─â nu sunt la fel de translucide, ╚Öi pot lasa ├«n anumite circumstan╚Ťe la vedere o zon─â metalic─â la baza gingiei, care va ar─âta inestetic. ├Äns─â variantele din zirconiu ╚Öi ceramic─â ├«i mul╚Ťumesc ╚Öi pe cei mai exigen╚Ťi, ├«ntruc├ót nu las─â nicio diferen╚Ť─â la vedere, fiind ├«n perfect─â armonie cu restul din╚Ťilor.

Coroana dentar─â ├«nlocuie╚Öte un singur dinte, iar dac─â vrei s─â ├«nlocuie╚Öti mai mul╚Ťi din╚Ťi se va folosi puntea dentar─â, care este o lucrare protetic─â mai complex─â, format─â din elementele de agregare (coroanele dentare) ╚Öi corpul pun╚Ťii.

├Än cazul ├«n care coroana dentar─â se desprinde/decimenteaz─â, po╚Ťi merge din nou ├«n cabinetul medicului stomatolog pentru a o cimenta la loc.

În cazul în care defectul coroanei poate fi reperat, ea va fi trimisă în laborator și i se vor efectua modificările necesare. Dacă întreaga coroană este defectuoasă, ea trebuie înlocuită în întregime.

Medicii noștri specialiști în protetica dentara sunt

Aurica Caizer

Aurica Caizer

 • 5. Protetica dentara
Denisa Dascalu

Denisa Dascalu

 • 3. Endodontie
 • 5. Protetica dentara
ECHIPA NOASTRA

Iti raspundem la orice intrebare!

Programeaz─â-te pentru o consultatie acum!