Aparat dentar ceramic: Avantaje + Imagini   

Aparatele dentare au suferit de-a lungul timpului multe îmbunătățiri. Deși funcționalitatea a rămas în mare parte aceeași, cu mici variații, când vine vorba de partea estetică – progresul este evident. Motivul este dorința oamenilor de a putea beneficia de efectele pozitive ale unui tratament ortodontic fără a ieși prea mult în evidență.

Prin urmare, au apărut tot mai multe alternative pentru aparatul dentar clasic, realizat din metal. Aparatul ceramic este o una dintre opțiunile pentru tratamentele ortodontice tipice, la care se mai adaugă și mai puțin cunoscutele aparate dentare din safir. Adulții aleg frecvent aceste aparate în detrimentul celor din metal, deoarece sunt mai plăcute din punct de vedere vizual și nu atrag atenția în mod excesiv; sunt mai discrete. 

Fiecare tip de aparat are avantajele și dezavantajele sale. În continuare vei afla care sunt acestea.

Ce este aparatul dentar ceramic?

Aparatul dentar ceramic este un aparat care se fixează pe suprafața dinților. Scopul acestuia, asemenea celui metalic, este de a corecta postura danturii. Diferența dintre cele două este gradul de transparență pe care îl prezintă. Cei mai mulți dintre pacienți susțin că aspectul aparatului dentar ceramic este mai plăcut și că se integrează mai ușor în decor.

Cum este realizat aparatul dentar ceramic?

Așadar, detaliul care face diferența este culoarea adaptabilă a aparatului dentar ceramic. Bracketii, asemenea unor plăcuțe, pot fi realizați într-o nuanță asemănătoare dinților pacientului. De aceea, cele două se confundă și dau impresia unui întreg, fără a ieși în evidență. Alegerea culorii lor depinde de preferințele beneficiarului.

Orice aparat dentar de acest fel este realizat din trei componente de bază:

Bracketii – sunt elemente ușor vizibile, iar de materialul din care sunt realizați depinde transparența lor. Fixați de suprafața dinților printr-un adeziv special – au rolul de a stabiliza dantura, fără a-i oferi posibilitatea de a se mișca. Sunt disponibili în diverse nuanțe de alb, astfel încât să se potrivească cu culoarea dinților.

Arcurile – pentru o fixare eficientă, arcurile sunt folosite pentru a pune presiune suplimentară pe zona care trebuie corectată. Acestea se curbează în jurul dinților, iar nuanțele sunt tot culori deschise. Pentru a semăna cu celelalte elemente – albul și argintiul sunt cele mai folosite în cazul arcurilor.

Benzile elastice – bracketii sunt completate de benzile elastice, care ajută la definitivarea unei fixări optime. Benzile pot avea una sau mai multe culori simultan, oricare ar fi acestea. Beneficiarul poate alege nuanțe neutre – asemănătoare dinților. Se pot alege la fel de bine și culori vii, acestea fiind alese adesea de copii sau adolescenți.

Cum se aplica aparatul dentar ceramic?

Aplicarea aparatului dentar ceramic începe cu periajul profesional al dinților sau, după caz, cu procesul de detartraj. Curățarea perfectă a dinților este esențială pentru aplicarea propriu-zisă.

După ce dinții zonele de lucru au fost curățate, medicul ortodont va folosi un instrument separator pentru a nu permite salivei să dezlipească brackeții. Astfel, atât buzele, cât și obrajii vor fi fixați temporar.

Următorul pas este reprezentat de condiționarea suprafeței dintelui pentru a favoriza lipirea. Se aplică adezivul după spălarea și uscarea dinților, iar acesta este fotopolimerizat timp de 20 de secunde pentru fiecare dinte. Bracketii sunt fixați pe adeziv, iar materialul de colaj de pe spatele acestora este supus aceluiași proces: fotopolimerizarea.

La final sunt adăugate și arcurile care sporesc stabilitatea aparatului dentar pe suprafața dinților.

Cand este recomandata purtarea aparatului dentar ceramic?

Aparatele dentare ceramice sunt folosite cu preponderență în cazul adulților, dar pot fi folosite la orice vârstă. În general, acest tip de aparate dentare este folosit pentru că e mai puțin vizibil decât cele metalice. În cazul celor care trebuie să apară frecvent în fața unui public larg sau participă la diferite evenimente – aparatul dentar ceramic nu va distrage prea mult atenția celorlalți. 

Avantajele aparatului dentar ceramic 

  • Cel mai important avantaj pe care îl oferă aparatul dentar ceramic sunt culorile bracketilor. Nuanțele asemănătoare dinților naturali asigură un aspect plăcut, care nu distrage atenția prea mult. Spre deosebire de cele tradiționale – pot fi transparente.
  • De asemenea, beneficiarii unor astfel de tratamente ortodontice susțin că materialul este plăcut. Iritațiile gingiilor și ale țesutului din jurul dinților pot fi prevenite. Ceramica, materialul folosit pentru realizarea aparatelor, nu este un material dur – prin urmare nu va afecta suprafețele cavității bucale. 
  • Ca și configurație – structura aparatului ceramic este stabilă. Presiunea asupra dinților este eficientă, deoarece elementele aparatului dentar sunt compacte. Designul este plăcut, iar finisajele rotunjite elimină senzația unui corp străin în gură. 
  • Procesul de îndreptare a dinților poate dura între 18 și 36 de luni, dar în general doi ani sunt de ajuns pentru finalizarea tratamentului. Bineînțeles – procesul depinde de starea inițială a danturii, dar și de atenția cu care este tratată igiena orală în timpul corectării dinților.

Dezavantajele aparatului dentar ceramic

  • Prețul este mai ridicat decât în cadrul aparatelor dentare metalice. Diferențele dintre cele două pot ajunge în jurul sumei de 1000 de lei. 
  • Natura ceramicii face ca materialul să fie mai fragil. Poate fi ciobit în cazul unei presiuni ridicate. De aceea, mestecatul unor alimente tari și perierea agresivă a dinților pot afecta semnificativ structura aparatului dentar.
  • Aparatele dentare ceramice nu sunt recomandate persoanelor care practică sporturi de contact. Inevitabil, în cazul loviturilor, materialul se va sparge.
  • Alimentele și băuturile colorate pot lăsa pete pe suprafața aparatului dentar, așa că trebuie evitate. Totodată, soluțiile de albire a dinților trebuie excluse.

Cat costa aparatul dentar ceramic?

Prețul mediu al unui aparat dentar ceramic este de 3.500 de lei – suma se referă la o arcadă. La prețul aparatului propriu-zis se mai adaugă și diferite alte procese necesare fixării lui. De pildă, prețul unei consultații este în jur de 120 de lei. De asemenea, periajul și detartrajul sunt două activități care trebuie făcute înainte ca aparatul să fie montat. Prețul ajunge la 230 de lei și le conține pe amândouă.

Cat timp este necesara purtarea aparatului dentar ceramic?

Perioada estimată unui tratament ortodontic eficient este de 24 de luni. De la caz la caz, intervalul variază între 18 și 36 de luni.

De la ce varsta se poate purta aparatul dentar ceramic?

Din cauza unor obiceiuri nocive precum sugerea excesivă a degetului sau a suzetei – copiii pot avea nevoie de o corecție a dinților încă de la vârste fragede. Totuși, aparatul dentar presupune un proces de durată, care necesită o atenție sporită. Medicii nu recomandă purtarea aparatului dentar înaintea vârstei de șapte ani, ci eventuala îndepărtare a cauzelor deformării danturii. Tratamentul poate începe imediat după ce copilul poate avea grijă de igiena orală într-un mod corespunzător.

Etapele tratamentului ortodontic cu aparatul dentar ceramic

Prima și cea mai importantă etapă este vizita la medicul ortodont. Examinarea clinică constă în amprentarea modelelor de studiu. Alături de fotografiile orale și radiografii, acestea conduc spre stabilirea unui diagnostic corect. În urma diagnosticului poate fi realizat și planul de tratament pe care pacientul trebuie să îl urmeze. 

Aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar se poate realiza în cadrul unei întâlniri viitoare, după ce a fost stabilit tipul aparatului dentar dorit. În cazul în care este nevoie de alte extracții, aparatul va fi aplicat abia după o pauză de aproximativ o săptămână. Zonele afectate se pot vindeca în acest timp.

Controalele trebuie realizate pe întreaga perioadă a tratamentului. Pe lângă vizita lunară, de la caz la caz, pot fi făcute consultații în plus pentru asigurarea unui proces eficient. După sfârșitul perioadei de tratament, aparatul dentar va fi înlăturat.

Efectul aparatului dentar ceramic inainte si dupa tratament

 Aparatul dentar ceramic este un tratament eficient pentru corectarea dinților. În urma tratamentului – dinții nu vor mai fi strâmbi, ci aliniați. De asemenea, spațiile dintre ei se vor micșora și vor dispărea.

Aparatul dentar ceramic vs. metalic

Marea diferență dintre aparatul dentar ceramic și cel metalic este culoarea brackeților. Primul este mai plăcut din punct de vedere estetic și foarte practic în cazul persoanelor care nu își doresc să sară în evidență. Cel metalic are un impact mai mare asupra aspectului general și poate atrage priviri.

De asemenea, metalul este un material cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa. Așadar, este greu de afectat în vreun fel, spre deosebire de aparatul ceramic, care este casant.

Aparat dentar ceramic pret:

Prețul este o altă diferență între cele două tipuri de aparate dentare. Cel ceramic are costuri mai mari. Dacă în cazul aparatului dentar metalic costurile sunt de 2.300 – 2.500 de lei, cele realizare din ceramică ajung la 3.300 sau chiar 3.700 de lei.

Aparatul dentar ceramic vs. safir

Dacă aparatul dentar realizat din ceramică are culori asemănătoare cu nuanța dinților – cel din safir este finisat atât de atent, încât poate imita la perfecție dantura. Brackeții au un design modern, conturat cu ajutorul cristalelor de safir.

Confortul pe care îl oferă aparatul dentar din safir este mai mare, iar faptul că nu poate fi pătat constituie un avantaj important. Ca durabilitate, ambele tipuri de materiale pot fi ușor ciobite.

Preturi

Variația de preț dintre cele două aparate nu este mare. Diferența este de ordinul sutelor de lei, aparatului dentar din safir fiind mai costisitor. Acesta poate ajunge până la 4.000 de lei per arcadă.

Igiena orala recomandata pentru aparatul dentar ceramic

La fel ca în cazul aparatelor dentare clasice – aparatul ceramic necesită o igienă corespunzătoare pe toată durata tratamentului. Perierea dinților seara și după fiecare masă este obligatorie, deoarece resturile de mâncare pot afecta eficiența aparatului dentar. Mai mult decât atât, se pot depune bacterii, provocând afecțiuni precum parodontoza.

Ața dentară poate fi folosită și ea pentru a curăța complet spațiile dintre dinți.

Intrebari si raspunsuri

Dacă încă nu ești sigur că ai aflat tot ce trebuia să știi despre aparatul dentar ceramic, iată câteva întrebări care te vor face să fii mai sigur în privința alegerii pe care o vei face:

Aparatul dentar ceramic este incomod?

Deși la început poate fi incomod, după doar câteva săptămâni sau chiar zile, bracketii nu vor mai fi o problemă. Aparatul dentar ceramic este mult mai confortabil decât cel tradițional și previne iritațiile gingiilor și ale zonelor din jurul dinților.

Aparatul dentar ceramic se pateaza?

Vinul roșu, sucurile carbogazoase, tutunul, sosurile, dar și alte alimente ce conțin coloranți pot păta suprafața ceramică a aparatului dentar. Se recomandă evitarea acestora pe perioada tratamentului.

Este necesar sa mergi frecvent la control?

Controlul se efectuează în fiecare lună, iar la nevoie mai des. Vizitele la medicul ortodont sunt importante pentru a constata evoluția tratamentului și eventualele modificări care ar trebui făcute.

Exista riscul ca dintii sa se strambe dupa renuntarea la aparat?

Dinții se pot recidiva doar în cazul în care tratamentul nu a fost implementat corect, iar perioada a fost prea scurtă.

Programează-te la o consultație