Limba alba incarcata: Cauze, simptome si tratament 

Afecțiunile cavității bucale vizează de cele mai multe ori dinții sau țesutul din jurul acestora. Totuși, și limba este un organ care poate fi afectat de diferite boli. Se întâmplă mult mai rar, dar nu trebuie tratate cu indiferență.

O limbă sănătoasă conține pigmenți roz deschis. Termenul de limbă albă face referire la schimbarea nuanței naturale a organului musculos. Fie că apar doar niște pete albicioase, fie că limba devine albă în totalitate – această transformare necesită supraveghere. Dacă ai observat aceste simptome – nu intra în panică. În mod normal, afecțiunea se poate vindeca. 

ce este limba alba (saburala)?

În primul rând, este important de reținut că limba albă sau limba saburală nu este o boală în sine. Este o stare temporară. Doar în unele cazuri, atunci când stratul alb de pe suprafața limbii persistă săptămâni întregi, poate fi simptom al unei boli. 

Pigmentarea limbii are loc din cauza unor factori exteriori: bacterii, ciuperci, resturi de mâncare sau alte reziduuri. Toate acestea, la care se mai pot adăuga și celulele moarte, pot determina încărcarea limbii și aspectul ei neplăcut.

Simptomele limbii albe incarcate

Limba albă nu înseamnă doar schimbarea culorii limbii, ci prezintă și câteva simptome. Acestea îți vor transmite informațiile de care ai nevoie pentru a ști cum să acționezi în continuare. 

Rănile de pe suprafața afectată sunt prezente adesea. Din cauza bacteriilor și a resturilor colectate din cavitatea bucală, unele porțiuni se sensibilizează și pot provoca dureri. Senzația de arsură este asociată rănilor. Cele două se manifestă de cele mai multe ori împreună. Așadar, durerea avansează treptat și devine un factor cu adevărat deranjant.

Gura uscată și limba crăpată sunt alte simptome complementare a căror apariție este foarte frecvent întâlnită. În plus, sunt posibile și erupțiile cutanate. Acestea din urmă se pot manifestă alături de mâncărimi sau fără, în funcție de caz și după evoluția afecțiunii.

Cauzele limbii albe (saburale)

În momentul în care resturile alimentare, bacteriile și celulele moarte se depun între papilele inflamate ale limbii, culoarea limbii devine albă. Pentru apariția inflamațiilor există mai multe cauze, după cum urmează:

  • Febra – variațiile de temperatură ale organismului apărute din diferite motive pot duce la inflamarea organului din cavitatea bucală.
  • Iritațiile – însoțite de mâncărimi în unele cazuri, iritațiile sunt foarte des întâlnite și pot provoca disconfort accentuat.
  • Deshidratarea – organismul are nevoie constant de lichide. Aprovizionarea lui cu apă este foarte importantă pentru o stare de bine general. Hidratarea este vitală, în special  în sezonul cald, deoarece previne multe afecțiuni.
  • Periajul dentar incorect – așa cum aminteam la început, dinții sunt foarte sensibili și pot produce multe complicații în cazul unei igiene orale precare. Periajul este important și în acest caz și poate fi făcut fie cu parte din spate al periuței, fie cu cea din față. Specialiștii recomandă periajul de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara. Perii trebuie să fie de o duritate medie sau chiar moi. Cei care au o textură abrazivă pot produce leziuni.

Factori de risc pentru limba alba incarcata

Apariția limbii albe poate fi provocată de o serie de factori. Igiena orală rămâne însă primordială și depinde direct de obiceiurile noastre zilnice. Indiferența față de periajul zilnic, folosirea aței dentare și a apei de gură reprezintă un factor de risc. Partea bună este că poți evita în mare parte aceste situații. Ai nevoie doar de puțină răbdare.

Diagnosticul limbii albe

Albirea limbii poate însemna mai multe lucruri. Dacă de cele mai multe ori este doar o stare temporară – limba albă poate fi simptom și pentru sifilis, cancer bucal (oral)  sau alte boli. Este importantă supravegherea constantă a stării limbii. 

Dacă stratul alb nu se retrage în urma unor bune obiceiuri de igienă, acesta este un prim semnal de alarmă. Culoarea atipică manifestată mai mult de două sau trei săptămâni înseamnă că există posibilitatea unor afecțiuni mai grave. Prin urmare, trebuie consultat medicul cât mai repede.

 

Afectiuni determinate de limba alba incarcata

Medicul specialist poate trage concluziile necesare pentru punerea unui diagnostic corect. În funcție de cauzele apariției, de progresul zonei afectate și de starea din momentul respectiv –  va fi ales și tratamentul corespunzător. 

Candidoza orală, leucoplazia, lichenul plan bucal și sifilisul sunt afecțiuni asociate limbii albe.

Candidoza orala 

Amintită des de pacienții de toate vârstele, candidoza orală este o infecție a mucoasei bucale. Poate fi provocată de mai multe tipuri de ciuperci, dar cele mai întâlnite sunt candida albicans și aspergillus

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt vizate în mod direct, deci copiii nou-născuți și persoanele în vârstă sunt predispune afecțiunii. Diabetul zaharat, excesul de antibiotice și igiena superficială sunt alte cauze ale candidozei orale.

Primele semne ale bolii sunt iritațiile la nivelul limbii și gâtului, care vin împreună cu senzația de arsură. Ulterior apar și petele albe ale mucoasei, iar țesutul din jurul lor devine sensibil. Sensibilitatea ridicată provoacă uneori și sângerări după periaj, de aceea este recomandată o periuță de dinți cu peri moi. Presiunea din timpul periajului trebuie să fie cât mai mică. 

Experiențele culinare nu vor mai fi la fel de plăcute până la tratarea bolii. Pe lângă gustul neplăcut din cavitatea bucală, nici gustul nu va mai avea puterea de captare inițială. Dificultatea de a simți gustul unor anumite alimente nu este însă obligatorie.

Tratamentul este de durată, dar depinde într-o mare măsură de capacitatea organismului de refacere. Cel standard se realizează în două reprize a câte șapte zile, cu o pauză de o lună între ele. La baza vindecării stau medicamentele antimicotice, dar ele pot fi ajutate de alte medicamente naturiste. Ceaiul galben, gargara cu bicarbonat de sodiu și apa de gură grăbesc procesul de regenerare al țesutului.

De reținut este faptul că boala este ușor transmisibilă. Infecția se poate da mai departe prin contact direct sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Prevenirea bolii se poate face printr-o cură cu vitamina C.

Leucoplazia

În acest caz, diagnosticul este pus abia după ce celelalte boli au fost deja excluse. Leucoplazia este o boală puțin aprofundată, dar este știut faptul că poate să apară de la vârste fragede – fiind o boală cronică.

Simptomatologia constă în depunerea unor pete albe sau gri pe suprafața limbii, gingiilor sau a țesutului din jurul acestora. Durerile nu sunt prezente, dar inconfortul există. Textura petelor este neplăcută.

Medicul stomatolog recomandă pacienților să renunțe la consumul de tutun și alcool, deoarece acestea pot favoriza apariția cancerului oral. Respectarea acestor indicații duce la diminuarea plăcii albe, cu posibilitatea dispariției totale. Procesul durează în medie un an.

Lichenul plan oral (bucal)

Lichenul plan oral este o afecțiune inflamatorie, cronică. Se manifestă cu precădere în cazul persoanelor de peste 40 de ani, foarte rar în cazul copiilor. Femeile prezintă un risc mai mare de a suferi de această boală decât bărbații.

Acesta afectează mucoasa bucală și apare frecvent pe marginile limbii și pe interiorul obrajilor. Poate apărea și pe marginea gingiilor și buze, dar se întâmplă mult mai rar.

Eroziunile și ulcerațiile care apar sunt o consecință a inflamațiilor bucale puternice. Durerea este puternică și produce disconfort major.

Sifilisul

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală. Poate fi transmită atât pe cale orală, cât și prin transfuzii, instrumente medicale nesterilizate, la naștere și nu numai. Efectele pot fi foarte grave și ajung până la deces.

Simptomele sunt foarte greu vizibile, motiv pentru depistarea este adesea întârziată. Durerile de cap, schimbările bruște de comportament și febra sunt cele mai comune semne, dar există o listă mult mai lungă. Ca simptome de diferențiere față de alte boli – amintim problemele neurologice, problemele de vedere, atacul cerebral și oboseala accentuată.

Medicul dermato-venerolog poate stabili diagnosticul corect și tratamentul care se impune, raportându-se la etapa în care se află boala. Netratarea sifilisului poate provoca paralizie, orbire și multe alte complicații grave. 

Administrarea unei doze poate fi suficientă. În unele cazuri, dacă boala există de mai mult de un an, este necesar un număr mai mare de doze.

Alte afectiuni

Pe lângă bolile menționate deja, nu este exclusă nici apariția cancerului oral sau a unor boli autoimune. Deși este un organ aparent neînsemnat, limba poate produce efecte majore în întreg organismul. 

De pildă, cancerul oral este specific fumătorilor înrăiți și are ca punct de pornire petele apărute pe suprafața limbii. Netratarea lor nu face altceva decât să agraveze situația.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Simpla schimbare a culorii limbii nu este un motiv suficient pentru a merge la medic. Totuși, dacă nuanța albicioasă persistă mai multe săptămâni, ar trebui îți faci o programare la medic pentru a afla care este cauza.

Dacă în această perioadă au apărut și dureri, erupții sau alte simptome evidente – poți face vizita chiar mai repede.

Complicatii in situatia limbii albe netratate

În cazul netratării – durerile și inconfortul vor continua să evolueze. Mai mult decât atât, dacă nu te prezinți din timp la medic, riscul să dezvolți alte boli crește.

Metode de preventie in situatia limbii albe incarcate

Cea mai eficientă metodă de prevenire este păstrarea unei igiene orale corespunzătoare. Perierea frecventă a dinților și limbii, clătirea cavității bucale și protejarea sistem imunitar reprezintă cel mai bun început.

Limba alba la copii

Știm faptul că riscul este mare în rândul copiilor, în special a celor mici. Lipsa unui sistem imunitar puternic, dar și obiceiurile de igienă care pe care încă nu și le-au însușit în totalitate – pot duce la vizite regulate la medic.

Limba albă poate să apară în urma infecției cu streptococul betahemolitic de tip A. Infecția se manifestă prin febră, dureri mari în gât, ganglioni umflați, roșu în gât și puroi. Vizita la medic este obligatorie.

Scarlatina este un alt motiv de îngrijorare pentru micuți, întrucât limba albă apare ca simptom. Asemănătoare varicelei, se manifestă prin tot felul de erupții pe corp. sub forma unei iritații. Tratamentul constă în antibiotice.

Programează-te la o consultație