Detartraj dentar profesional

Ce este detartrajul dentar (cu ultrasunete)? 

Detartrajul dentar este procedura profilactică prin care este îndepărtat în profunzime tartrul de pe întreaga suprafața a dinților, inclusiv din zonele greu accesibile, interdentare; non-invaziv și nedureros, detartrajul este imperios necesar pentru o dantură cu adevărat sănătoasă și strălucitoare. 

Despre periajul dentar profesional 

Periajul dentar profesional se realizează în cabinetul dentistului și implică o periere mai profundă a dinților: instrumentul folosit seamănă cu periuța de dinți cu care suntem obișnuiți, însă pasta de dinți este una diferită. Procesul îndepărtează complet placa bacteriană, chiar și din zonele greu accesibile. Periajul dentar profesional vine în completarea detartrajului, eliminând eventualele resturi ale plăcii bacteriene, „netezind” dinții și oferind senzația de proaspăt și curat. 

Despre air flow 

Air-flow-ul dentar este un instrument cu care se curăță în profunzime toate zonele cavității bucale, inclusiv subgingival și interdentar. În cabinet, se folosește bicarbonat și apă și un instrument dedicat, care asigură curățarea și lustruirea dinților, eliminând orice reziduu din zonele inaccesibile. 

In ce consta detartrajul dentar. Etapele tratamentului 

Detartrajul dentar elimină cantitatea de tartru de pe suprafața dentară cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, complet sigur și non-invaziv pentru dantură. Procesul de detartraj este cel mai adesea însoțit de periaj dentar profesional și airflow, pentru ca rezultatul să fie unul complet: eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului, dar și curățarea și lustruirea dinților. 

Care sunt beneficiile igienizarii dentare profesionale (detartraj si periaj profesional)? 

O dantură sănătoasă nu se naște doar în domiciliul nostru – periajul individual nu este suficient pentru eliminarea plăcii bacteriene din zonele greu accesibile. Iată care sunt avantajele igienizării dentare profesionale: 

  • dinții sunt complet curățați, tartrul și placa bacteriană fiind îndepărtate, chiar și cele din zonele greu accesibile; 
  • sunt îndepărtate bacteriile; 
  • sunt prevenite cariile;
  • îndepărtează petele colorate de pe smalț;
  • nu afectează structura dinților; 

 

Cat de des se recomanda efectuarea detartrajului dentar?

Pentru a menține dantura curată și lipsită de tartru, detartrajul dentar – alături de periaj profesional și airflow – este recomandat de două ori pe an, o dată la șase luni. Cu toate acestea, sunt pacienți care au nevoie de detartraj de mai multe ori pe an, pentru că tartrul se depune într-un ritm mult mai accelerat. 

Cat costa detartrajul dentar

Prețul unui detartraj dentar variază în funcție de metoda folosită; în cele mai multe dintre cazuri, detartrajul dentar are un preț cuprins între 150 și 400 lei, însă costul final depinde și dacă sunt alese și celelalte opțiuni de igienizare sau nu. 

Intrebari frecvente:

Cat dureaza detartrajul dentar?

Detartrajul dentar este o operațiune non-invazivă de profilaxie cu o durată de realizare de maximum o oră și jumătate; în cele mai multe dintre cazuri, jumătate de oră este de ajuns pentru această procedură. 

Dintii vor fi mai sensibili dupa detartraj?

Detartrajul dentar nu sensibilizează dinții – într-adevăr, după efectuarea detartrajului îți poți simți dinții mai sensibili decât de obicei, pentru că sunt „dezveliți” de cantitatea de tartru depusă, însă această senzație dispare în câteva ore. 

Detartrajul este dureros?

Detartrajul dentar cu ultrasunete este o procedură non-invazivă și complet nedureroasă – poți simți un oarecare disconfort în zonele în care există o cantitate mai mare de tartru depusă, însă nu se ajunge nicidecum la durere. 

Ce faci dupa efectuarea detartrajului?

După efecturarea detartrajului îți poți relua instant stilul de viață de dinainte; cu toate acestea, în funcție de substanțele folosite, este posibil ca specialistul să îți interzică să consumi băuturi și alimente timp de 30 – 60 de minute. 

Ce poti manca dupa efectuarea detartrajului dentar? 

Poți mânca orice, însă este important ca pentru o zi – două de la efectuarea procedurii să eviți alimente extreme: prea dulci, prea acre, prea fierbinți sau reci. De asemeena, și consumul de cafea, roșii, ceai și ciocolată nu este indicat în primele zile de la procedură. 

De ce nu este recomandat detartrajul dentar acasa?

Detartrajul dentar acasă nu înlocuiește un tratament stomatologic corespunzător – produsele din comerț care promit eliminarea tartrului conțin substanțe în concentrații incerte, care pot ataca smalțul dentar, la fel ca „remediile” naturiste pentru eliminarea tartrului (bicarbonatul de sodiu sau lămâia, care atacă smalțul dentar).

 

MITURI despre detartraj

  • Detartrajul dentar distruge dinții – detartrajul este un tratament profilactic necesar pentru o dantură sănătoasă și nu distruge dinții; piatra dentară NU protejează dinții, fiind o cantitate sporită de bacterii care, neeliminată, conduce către formarea și evoluția cariilor. Așadar, detartrajul dentar nu distruge și nu sensibilizează dinții, smalțul nefiind afectat, ci protejat. 
  • Detartrajul dentar înseamnă albire dentare – detartrajul nu albește dinții, însă aceștia par mai albi pentru că sunt curățați în profunzime, iar tartrul a fost eliminat de pe suprafața lor.
  • Detartrajul dentar este necesar o dată în viață  – pentru o dantură sănătoasă, detartrajul dentar trebuie făcut o dată la șase luni, în unele situații chiar și mai des de atât, de exemplu;
  • Dacă te speli corect pe dinți nu ai nevoie de detartraj – în realitate, indiferent de rutina de îngrijire a dinților, detartrajul este obligatoriu: în cavitatea orală există zone în care periuța de dinți nu ajunge, astfel că se depun și mai multe bacterii; ața dentară este necesară pentru menținerea spațiilor interdentare curate, însă indiferent de igiena orală, detartrajul rămâne obligatoriu;
  • Detartrajul creează spații între dinți – senzația de dinți mai spațiați după detartraj apare deoarece piatra dentară a fost îndepărtată, deci nu mai există între dinți și nu îi mai „susține”; dar chiar dacă apare iluzia că avem spații între dinți, tartrul nu trebuie sub nicio formă păstrat, pentru că agravează resorbția osoasă și dăunează grav danturii;