Endodontie

Pe scurt, medicul endodont a absolvit facultatea de medicină dentară și apoi a mai urmat cursuri pentru a se specializa in endodonție. Medicul endodont se ocupă cu tratamentul sau retratamentul canalelor dentare. Aceste canale conțin nervi și vase de sânge, iar îmbolnăvirea acestora necesită tratament endodontic pentru a salva dintele. 

Când medicul dentist vă va trimite către un medic endodont, acesta va lua în considerare anumiți factori precum: complexitatea cazului, nevoile pacientului dar și nivelul de cunoștințe endodontice pe care le deține. În timp ce un medic stomatolog va realiza probabil între 2 și 3 tratamente endodontice pe săptămână un medic endodont realizează în medie 15 astfel de intervenții într-o singură săptămână.

Trăim vremuri în care aspectul și prima impresie contează enorm, nu-i așa? De câte ori ai avut o impresie proastă despre o persoană doar pentru că avea dinții cariați? Nu e așa că nu ai vrea ca alți oameni să aibă o primă impresie nepotrivită despre tine? Ce poți face în acest caz? Este chiar simplu: suni și te programezi la o clinică de renume pentru o primă consultație. De acolo totul va merge ca pe roate, vorba aceea. 

Dacă vrei o dantură sănătoasă este bine să mergi la medicul dentist cât mai des pentru a trata orice carie și a-ți păstra dinții sănătoși. Este mai bine să previi și să plătești costuri mici eșalonate în timp decât sume mari pentru soluții în cazul în care îți pierzi parțial sau total dinții.  

Ce este endodontia?

Dacă te întrebi “ce înseamnă endodonție” aici lucrurile stau relativ simplu. Endodonția era ramura stomatologiei care îți va deveni rapid cel mai bun prieten. Datorită muncii unui endodont în cavitatea ta bucală, îți vei putea păstra dinții naturali cât mai mult timp. Medicul îți va trata canalul și îți poți păstra dinții naturali chiar dacă ai avut o carie mai mare sau mai mică. 

Medicul endodont este persoana care va pregăti canalul radicular, va scoate nervul, va efectua obturația de canal, terminând prin a salva dintele natural al pacientului. 

La Opera dental, dinții tăi sunt prioritatea noastră. Ne străduim să îți oferim cele mai bune condiții într-un mediu prietenos și sigur pentru tine. 

Echipa noastră este pregătită pentru orice situație ar avea pacientul, de aceea avem medici implantologi, endodonți, parodontologi, ortodonți, asistenți și departamentele de recepție, dar și estetică protetică.

Pe scurt, medicul endodont a absolvit facultatea de medicină dentară și apoi a mai urmat câteva cursuri pentru a se specializa pe endodonție. 

Orice medic dentist, inclusiv medicul dumneavoastră stomatolog a studiat endodonția în facultate, drept urmare, acesta poate realiza alături de multe alte manopere și tratamente endodontice. Cu toate acestea, varianta unei trimiteri către medicul specialist este cea mai potrivită.

Când medicul dentist vă va trimite către un medic endodont, acesta va lua în considerare anumiți factori precum: complexitatea cazului, nevoile pacientului dar și nivelul de cunoștințe endodontice pe care le deține. În timp ce un medic stomatolog va realiza probabil între 2 și 3 tratamente endodontice pe săptămână un medic endodont realizează în medie 15 astfel de intervenții într-o singură săptămână.

Cand stii ca ai nevoie de un medic endodont?

Dacă experimentezi disconfort și ai o carie destul de adâncă, este timpul să mergi la medicul endodont. De regulă dintele afectat se inflamează și provoacă un nivel de disconfort pe care pacienții îl descriu drept “pulsație în cap”.

Care este scopul tratamentului endodontic (de canal)

Scopul tratamentului endodontic sau de canal este salvarea dintelui natural. Ulterior i se poate aplica un pansament dentar denumit popular “plombă” sau un pivot dentar și dintele este salvat.

Care sunt tehnologiile utilizate in tratamentul endodontic?

În domeniul endodonției microscopice tratamentul endodontic se realizează folosind cele mai moderne și eficiente tehnologii cum ar fi: microscopul endodontic, micromotorul endodontic, sisteme moderne de obturație endodontică, sisteme moderne de dezinfecție a canalelor endodontice, aparat de radiologie dentară.

Terapie sub control vizual direct

 • Medicul endodont are un mai mare control asupra manevrelor pe care le va efectua
 • Tehnologia oferă medicului o iluminare puternică asupra câmpului operator + capacitatea de mărire de maxim 12.5 ori
 • Medicul endodont poate observa detalii pe care ochiul uman nu le poate vedea

Avantaje:

 • Procedură simplă
 • Procedură nedureroasă
 • Tratament eficient
 • Aspect plăcut și similar dintelui natural
 • Protejează dinții învecinați de bacterii
 • Durabil

Micromotorul endodontic este un aparat folosit pentru a trata în mod mecanic canalele radiculare. Avantaje: 

 • Ajută medicul să realizeze un tratament endodontic performant, calitativ și eficient. 
 • Instrumentele rotative au un grad mai mare de rezistentă la torsiune și flexibilitate comparativ cu alte instrumente realizate din oțel. 
 • Medicul endodont poate să abordeze canalele foarte curbate în timp ce respectă forma lor naturală

Aceste sisteme de obturație endodontică îl pot ajuta pe endodont să sigilieze tridimensional canalele radiculare folosind gutaperca termoplastifiata în timp ce obține o obturație de canal cât mai precisă, predictibilă și eficientă.

Funcționează pe bază de ultrasunete sau laser și asigură eliminarea bacteriilor din spațiul endodontic. Astfel se elimină patologia infecțioasă.

Acest aparat ajută endodontul să pună un diagnostic corect pentru realizarea unui tratament predictibil și sigur.

In ce constau tratamentele endodontice?

Tratamentele endodontice includ de obicei mai multe etape. Ele sunt necesare atunci când caria dentară afectează smalțul și dentina pentru a ajunge la camera pulpară. Infecția pulpară este cea care produce inflamația și disconfortul.  

În această fază tratamentul poate fi realizat manual, cu sisteme rotative sau un mix între cele două. Restul tratamentului depinde de această primă etapă. Este recomandat ca preparația să fie conică având un diametru mic la vârful rădăcinii.

Se realizează folosind substanțe diferite în mai multe etape pentru a dezinfecta canalul radicular.

Endodontul va sigila canalul radicular cu ajutorul unei paste și unei gutaperci prin metoda clasică sau o metodă modernă de obturare 3D.

Intrebari frecvente

Da, în general prin tratamentul de canal ai foarte mari șanse să poți salva dintele natural. Dacă alegi extracția este ca și cum nu i-ai mai oferi dintelui nicio șansă. În cadrul endodontie microscopica nervul dintelui este îndepărtat. Pacientul nu va simți disconfort deoarece va fi anesteziat. 

Tratamentul endodontic se mai numește tratament de canal. Costurile tratamentului endodontic variază de la caz la caz în funcție de complexitate, dar este mai ieftin decât extracția dintelui afectat și înlocuirea cu un implant dentar, o punte sau o proteză dentară. Ambele proceduri se efectuează sub anestezie și sunt nedureroase.

Nu, este o procedură nedureroasă deoarece se efectuează sub anestezie.

Nu, este o procedură nedureroasă deoarece se efectuează sub anestezie. o.

Da, orice tip de tratament endodontic se efectuează sub anestezie pentru comfortul ambelor părți: pacient, medic endodont.

Da, orice tip de tratament endodontic se efectuează sub anestezie pentru comfortul ambelor părți: pacient, medic endodont.

Este bine să eviți masticația până au dispărut toate simptomele anesteziei. Mai mult, evită alimentele dure sau guma de mestecat.

Dacă un tratament de canal nu a fost efectuat corect, este bine să revii în cabinet pentru a verifica și reface tratamentul. Nu risca să-ți pierzi dintele! at.

Medicul nostru specialist în chirurgie endodontie este

Denisa Dascalu

Denisa Dascalu

 • 3. Endodontie
 • 5. Protetica dentara
ECHIPA NOASTRA