Bruxismul (Scrasnitul dintilor): Cauze, Simptome si Tratament

Dacă te trezești de multe ori cu o durere de maxilar și dureri de cap, există șanse foarte mari să-ți scrâșnești dinții în timpul somnului. Scrâșnirea și încleștarea dinților este cunoscută sub numele de bruxism și poate provoca daune grave dacă este lăsat necontrolat, dar nu îți fă griji! Iată ce trebuie să știi despre …

Ce este bruxismul/scrasnitul dintilor?

Bruxismul este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare și este întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Bruxismul este un sindrom necontrolat caracterizat prin scrâşnirea și încleștarea dinţilor în mod inconștient. Încleștarea dinților din când în când nu reprezintă o problemă, însă dacă se întâmplă frecvent, lăsată netratată, această afecțiune poate duce la deteriorarea dinților, fisuri ale smalțului dentar și sensibilitate. 

Care sunt cauzele declansarii bruxismului?

Specialiștii nu au determinat o cauză principală a bruxismului, însă există factori multipli care pot influența această tulburare, iar, cei mai cunoscuți sunt:

  • stresul și anxietatea;
  • consumul de cafea, nicotină sau alcool;;
  • alinierea incorectă a dinților;;
  • tulburări în somn;
  • odihnă insuficientă;

Care sunt simptomele bruxismului?

O afecțiune fără severitate aparentă, bruxismul nu se rezumă doar la scrâșnitul dinților. Cele mai frecvente simptome ale sale sunt:

  • scrâșnitul dinților;
  • fisuri dentare – caracterizate prin șocuri de durere la mestecare;;
  • sensibilitate dentară la anumiți stimuli – cald, rece, acru, dulce
  • smalț deteriorat;
  • dureri (faciale sau de cap);

Diagnosticarea bruxismului

Multe persoane nu sunt conștiente că suferă de bruxism, iar din acest motiv trebuie să fii atent la simptome. Dacă ai observat că ai dureri faciale, sensibilitate dentară și dinți tociți, este recomandat să mergi la un control dentar. În urma examinării efectuate, medicul stomatolog îți va oferi exact un diagnostic și cauza principală a afecțiunii. 

Tipuri de bruxism

Bruxismul este de două feluri  –  nocturn și diurn. Această afecțiune apare adesea în timpul nopții, dar există și excepții.

Bruxism nocturn

Bruxismul nocturn se manifestă în timpul somnului, fiind cel mai des întâlnit și dificil de depistat. Din acest motiv multe persoane nu știu că suferă de bruxism, iar de obicei, această tulburare este depistată de către parteneri. Această afecțiune pornește de la tulburări de somn sau sforăit și este necontrolată.

Bruxism diurn

Bruxismul diurn – scrâșnirea dinților – poate apărea și ziua, iar factorii care  influențează tulburarea cel mai mult externi, precum stresul, anxietatea sau stările emoționale puternice. Acesta este un bruxism conștient, care se poate solda cel mai adesea cu fisuri dentare, însă este mult mai ușor de identificat.

Factori de risc in cazul bruxismului

Factorii de risc în cazul bruxismului trec dincolo de afecțiunile orale:

  • Vârsta;
  • Tipul de personalitate – dacă ești o persoană hiperactivă, agresivă sau competitivă;
  • Diferite medicamente;
  • Stresul și stările emoționale puternice;
  • Substanțe incitante pentru creier – cafea, nicotină, alcool, dulciuri;

Cum poate fi prevenit bruxismul (scrasnitul dintilor)

Controalele regulate la medicul stomatolog trebuie să reprezinte o rutină, astfel încât problemele de acest tip să fie observate și tratate din timp. Pentru a preveni scrâșnitul dinților pe timpul nopții încearcă să renunți la diferiți factori de risc care îl cauzează, precum substanțele incitante pentru creier, spre exemplu nicotina, alcoolul, cofeina sau chiar dulciurile sau să încerci să faci încerci tehnici de relaxare a corpului, precum exerciții pentru relaxarea cavității bucale, yoga sau hipnoterapie.

Complicatiile bruxismului

Bruxismul poate cauza multe complicații, precum durerea maxilarului, a urechilor și în special a capului (în zona tâmplelor). Scrâșnitul dinților poate crea și probleme dentare, iar printre consecințele se numără tocirea dinților, migrările dentare sau retracțiile gingivale. 

Cum se trateaza bruxismul?

Până în momentul actual nu există un tratament care să te vindece de bruxism, însă  există diferite metode pentru remedierea consecințelor. Poți depăși această problemă prin:

Gutiera pentru bruxism

Gutiera pentru bruxism este un mijloc prin care poți controla bruxismul – este un dispozitiv mobil din plastic transparent sau colorat pe care îl poți aplica pe una dintre arcade, maxilară sau mandibulară. Gutierele permit remedierea consecințelor și protejarea danturii pacientului de scrâșnirea dinților, deoarece oprește contactul direct direct dinți și reduce tensiune la nivelul maxilarului. 

Gutierele sunt recomandate de majoritatea specialiștilor, fiind cea mai eficientă metodă. Deși se pot cumpăra și de la farmacie, este recomandat să mergi la medicul stomatolog să îți realizeze una, deoarece gutierele trebuie să fie personalizate și să se adapteze perfect danturii tale.

Coroane dentare pentru bruxism

Dacă bruxismul a provocat daune mai severe, precum modificarea culorii și a formei datorită eroziunii, se poate opta pentru coroane dentare pentru bruxism. Coroanele vă pot proteja dinții de deteriorări suplimentare, precum și stabiliza dinții care ar putea fi deja rupți Găsești mai multe detalii despre coroanele dentare  aici.

Aparatul dentar pentru bruxism

O cauză a apariției bruxismului este alinierea incorectă a dinților sau dinții strâmbi, iar această problemă poate fi remediată cu ajutorul unui aparat dentar. Alinierea mușcăturii și dinții drepți reprezintă faptul că dinții se potrivesc mai bine în maxilar și elimină dorința de a scrâșni dinții. Mai multe detalii despre aparatul dentar pentru bruxism găsești  aici.

Controlul stresului si al anxietatii pentru tratarea bruxismului

Stresul, anxietate și stările emoționale puternice reprezintă cauza principală a scrâșnirii dinților, deci este recomandat să realizezi tehnici de relaxare. Metodele de relaxare pot  fi o parte importantă a igienei somnului, iar un somn mai bun poate face o persoană să răspundă la stres într-un mod mai sănătos. Dacă te confrunți cu stări intense de anxietate, o altă variantă ar fi să vizitezi și un psiholog pentru a te ajuta să le stăpânești.

Bruxismul netratat. Ce se poate intampla?

Bruxismul nu reprezintă o problemă dacă se întâmplă din când în când, însă dacă această tulburare se întâmplă recurent și devine un obicei, lăsată netratată, poate duce la deteriorarea dinților sau la pierderea unor bucăți din dinți. Scrâșnirea și încleștarea repetată a dinților cauzează dureri de cap la nivelul tâmplelor sau faciale. În timp, va afecta și smalțul dinților ducând deseori la ciobire și uzură și predispoziție la carii.

Bruxismul la copii si bebelusi

Toți copiii își vor scrâșni dinții la un moment dat în viață, iar una dintre cauzele principale poate fi reprezentată de erupția dentară, momentul în care le cresc dinții. Alte motive pentru care copii își încleștează dinții pot fi: stresul, alinierea incorectă a dinților sau chiar durerile în alte părți ale corpului. Dacă te îngrijorează acest aspect, este recomandat să mergi cu copilul tău la un specialist pentru a-ți oferi sfaturi exacte. Medicul stomatolog poate oferi dispozitivele de protecție a dinților sau de prevenire scrâșnirii care îți pot ajuta copilul.

Programează-te la o consultație